Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват творбите от национален ученически конкурс за плакат

Откриването на изложба с творбите от Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ ще бъде на 20.11.2019 г. (Световния ден на детето) от 16:00 ч. в Балабанова къща, Стария град, Пловдив. 

Награждаването на победителите в конкурса ще бъде по време на официалното откриване. В престижният конкурс, който се провежда за втори път, взеха участие над 50 ученика от училищата по изкуства към Министерство на културата.

Организатор на конкурса e Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" с подкрепата на Министерство на културата и Община Пловдив. Събитието се реализира със спомоществователството на: "Импрес" ООД, Културен център "Бялата къща", Общински институт "Старинен Пловдив" и "Party club". Медийни партньори са: Радио Пловдив, TrafficNews, PLOVDIV TIME, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.

Комисията присъди следните награди:

Първа награда – Виктория Недялкова, „Водоравни“, НГПИ „Св. Лука“

Втора награда – Елена Маринска, „Война за мир“, НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив

Втора награда – Мария Кълвачева, „Свобода, равенство, братство“, НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив

Класираните на първо и двете втори места ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Специална награда „Костадин Отонов“ - Алисия Менова, „Всички хора имаме сърца“, НУПИ „Венко Колев“, Троян

Специална награда на Община Пловдив – Златина Илиева, „Хармония от различия“, НХГ „Цанко Лавренов“

Поощрителна награда – Йоана Христова, „Игра“, НХГ „Димитър Добрович“, Сливен

Поощрителна награда – Калина Тошева, „Сходен възглед“, НГПИ „Св. Лука“

Поощрителна награда – Кристина Миланова, „Заедно“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

Темата на Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов” е: „Различията могат да обединяват“. Във Всеобща декларация за правата на човека на ООН пише: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство. Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение. Освен това няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния или международния статут на държавата или територията, към която човек принадлежи, без оглед на това дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверинитета. Всички хора са равни пред закона и имат право без каквато и да е дискриминация на еднаква закрила от закона.Приемането на различията е важно. Различията могат да разединяват. Различията могат да обединяват. Различията могат да бъдат сила. Всеки отбор или екип има нужда от различни хора с различни възгледи и умения, за да бъде най-добрият. Противоположностите могат да се привличат и дори да се допълват.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04