Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината да се бори за опазване на наследството

Експертизата, която имам като главен архитект на Карлово и участието ми в конкурса за главен архитект на Пловдив преди две години, ще ми помогнат да вляза по-леко в създадения екип в общината и заедно да продължим да надграждаме. Това е възможност, която всеки млад архитект, милеещ за своя град, би искал да  реализира, заяви новият главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов..

По думите му, основните цели за промяна на градската среда са били посочени в конкурса за главен архитект, в който е участвал.

Ще се запозная добре с работата на екипа в Общината и ще се постарая да възстановя връзката между главния архитект и гилдията на архитектите в града, която напоследък се е скъсала, подчерта арх. Ахрянов.

 Арх. Ахрянов подчерта, че ако  главният архитект на Пловдив  придобие статут на заместник-кмет,  това ще допринесе за по-добро взаимодействие с кмета на Пловдив и по-добра комуникация и оперативност за решаване на общи въпроси.

Мисля, че г-н Димитров е достатъчно далновиден, за да види това и с времето то ще бъде постигнато. Главният архитект ще застане на правилното си място.

Въпрос на приоритет на ръководството е  откъде ще се започне с решаването на градоустройствените проблеми на Пловдив. Напр. река Марица, която е основен белег на Пловдив, участва и в герба му. За всеки европейски град, който е разположен на голяма река, тя е фактор в развитието му, негов акцент. Пловдив с годините се е обърнал с гръб към нея. Съществуват обаче добри световни практики река Марица да започне да участва в ежедневието на пловдивчани.

Успешната практика, която предишното ръководство показа с развитието на кв. „Капана“, трябва да продължи. Имаме много недоразвити зони, трябва да има повече публични пространства, приобщени към живота на Пловдив. Въпросът с Тютюневия град, с ул. „Иван Вазов“ изчакват, има какво да се работи.

По думите на арх. Ахрянов, паметниците на културата са поставени в незавидна позиция в момента. 

Трябва да създадем по-добро отношение към тях и Общината трябва да е на първа линия в тази борбата за опазване на културното наследство. Бих бил полезен в тази политика. 

Интервюто  чуйте от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33