Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източният обходен път на Пловдив стана национален обект

| обновено на 13.11.19 в 19:06

Правителството определи за обект с национално значение трасето, по което ще се изгради източната дъга на околовръстния ринг на Пловдив. Предложението на министъра на регионалното развите и благоустройството бе прието днес. 

Става дума 12 километров участък, който започва от караулката на Асеновградско шосе, където в момента се изгражда кръгово през пътен възел „Скобелева майка“ до магистрала „Тракия“, обясни директорът на Областното пътно управление Пламен Райчев.
В мотивите се посочва, че така ще се ускорят процедурите по одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж, и ще могат да се използват облекчения в процедурата за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за уширение на пътя и неговата модернизация.

Бързо разрастващите се в икономическо отношение гр. Пловдив и област Пловдив налагат необходимостта от своевременното развитие и разширяване на пътната мрежа, като особено важно е изграждането на околовръстен път на областния център. Трафикът по път II-86, който частично обхожда града от югозапад, е изключително натоварен и голяма част от транзитните потоци преминават през града по трасето на републикански път 1-8 „София- Пловдив-Хасково“.

Поради това значителна част от транзитните потоци преминават през града. Доизграждането на югоизточния обход на Пловдив е от изключително значение за осигуряване на най- кратка комуникационна връзка с контролно-пропускателните пунктове при Рудозем, Златоград и Маказа и облекчаване на транзитния трафик с Гърция и Турция, пише  в правителственото решение.

Пловдив е градът в България с най-много и най-големи икономически зони около него, които все повече се разрастват. Нараства и значението на гражданското летище в Крумово, което именно чрез изграждането на югоизточния околовръстен път ще получи пряк достъп до АМ „Тракия“. Структуроопределящо за икономиката на областта и държавата е и предприятие „КЦМ“ АД, които заедно с развиващите се икономически зони „Тракия“ и „Марица“, в които ускорено се изграждат и в момента заводи за автомобилни части, определят Пловдив като център за сериозни инвестиции. Всичко това допринася за нарастване на товарните и пътнически превози по съществуващата пътната мрежа, която е с почти изчерпана пропускателна способност.

След завършването на югоизточния околовръстен път (Път II -56 „Брезово - Пловдив - Път II-86“, участък от км 90+000 до км 102+820), ще се даде възможност товарните превози да достигат до новоизградения интермодален железопътен терминал край Пловдив. 

Ползите от изграждането на югоизточния околовръстен път на Пловдив надхвърлят рамките на област Пловдив и имат съществено значение за развитието на всички области от Южен централен район. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39

Пътен инцидент с кмета на Кричим

Кметът на Кричим Атанас Калчев е невредим след тежката катастрофа, която стана с неговия служебен автомобил. Във фейсбук профила си той е качил снимки от инцидента. На тях се вижда, че автомобилът му е силно смачкан . След удар отзад от товарен автомобил колата на кмета се е блъснала в друг автомобил. Калчев пояснява, че по време на инцидента колата е..

публикувано на 30.04.24 в 21:16

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00