Бетонният мост трябва да се запази и разшири

Комисия в НКЖИ отвори днес ценовата оферта на единствения кандидат за проекта за железопътния възел в Пловдив. Обединение Проект Пловдив, в който водещ участник е Трейс груп Холд, е единствен кандидат за поръчката с предложение от близо 112 млн. лева. Държавата обаче е готова да плати 80 млн. лв. 

В поръчката влизат модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив. В сумата са включени договорни и непредвидени разходи. Поръчката е разделена на три етапа. 

Освен пробива под гарата, който да свърже бул. „Васил Априлов” с бул. „Македония” и ул. „Димитър Талев”, в заданието е включена смяна на жп линиите, модернизация на жп системите и оборудването, както и направата не пешеходни пасарелки и подлези.

Инж. Емил Бойчев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в Пловдив коментира, че според тях Бетонният мост, който се предвижда да бъде премахнат, трябва да остане. Това е важна пътна артерия, която свързва южната със североизточната част на града и не бива да бъде прекъсвана. Пробивът при Централна гара и Бетонният мост не са взаимозаменяеми. Мостът не само не трябва да се премахне, даже да бъде разширен до 3 платна. Бетонният мост има своето стратегическо значение за трафика на града, който и без това се задъхва, коментира инж. Бойчев. 

Той обясни, че има 2 способа за изграждането на пробива под гарата, но НКЖИ предвижда само наземния подход. Това означава пресичане на много места, самият проект е много сложен, трябва да се предвиди и сериозно отводняване. Както знаем, Пловдив е с много високи подпочвени води и това означава денонощна работа на десетки помпи, допълни инж. Емил Бойчев. 

По думите му, за предпочитане е тунелният способ, който би бил по-ефективният начин за преминаване. 

Председателят на КИИП - Пловдив коментира и дълго проточилата се процедура за подлеза "Модър - Царевец". Не съм запознат с подробностите, но доколкото знам проблемът е финансов, допълни Бойчев.

Той допълни, че днес са получили покана от областния управител да се срещнат другия вторник и да обсъдят темата. 

Цялото интервю на Емил Костов с инж. Емил Бойчев е в прикачения файл. 

Още от категорията

8-те лева на глас обслужват само големите партии

„ Гласуването за партийните субсидии в парламента беше абсолютно незаконно. В правилника пише, че прегласуване се прави само веднъж и резултатът ще взема за валиден “ – изтъкна в интервю за Радио Пловдив депутатът от ДПС Хамид Хамид, който е и член на правната парламентарна комисия. „ Тази договореност за 8-те лева на глас беше направена..

публикувано на 06.12.19 в 16:35

Сградата е клиент, всеки в нея дължи разходи и за общите части

Това не е финално решение. Всъщност, Европейският съд потвърждава, че практиката, която съществува към момента, е правилна и не противоречи на европейските директиви.  Това заяви пред Радио Пловдив говорителят на EVN Топлофикация Петър Костадинов . Коментарът му е по повод решението на  Европейския съд в Люксембург, че в секи собственик..

обновено на 06.12.19 в 16:22

Ловуват ли бракониери в двореца "Кричим"?

В парка на двореца "Кричим" се извършва незаконен нощен лов на бременни сърни и елени, след което те се разфасоват и продават. Това съобщи кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев по сигнали, получени тази сутрин от жители на село Куртово Конаре.  Сигналите бяха не само за нощен отстрел, а и за продажба на бременни сърни  на цени от 428..

публикувано на 06.12.19 в 16:16

Община "Родопи" спешно прави поръчки за гориво и храна в ДГ

Новият мандат в управлението на община "Родопи" започва работа със спешно обяви на обществени поръчки за храна  и отопление в детските градини и за зимно поддържане на пътищата, каза кметът Павел Михайлов . Той обяви, че заради  риска от това децата да останат на студено или да се стигне до затваряне на детски заведения е създаден кризисен щаб,..

обновено на 06.12.19 в 14:23

В Първенец не искат кариера за добив на пясък и чакъл

На общоселско събрание хората от Първенец решиха да се противопоставят на изграждането на кариера за добив на пясък и чакъл край селото.  Разрешение за проучване на обекта е дадено на фирмата  "Толи" ЕООД от 2011 година. Тогава то е публикувано само в Държавен вестник и поради неинформираност хората не са успели в 14 дневния срок да изразят..

обновено на 06.12.19 в 13:03