ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор

Повторното гласуване във ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор и оттук - нататък по т. нар. Обвързана компетентност президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му. Позицията е на проф. Огнян Герджиков.

Той е категоричен, че всичко което се случи до момента, е абсолютно закономерно и в рамките на правомощията, както на ВСС, така и на президента. Възбуден бе много голям интерес към избора, на моменти нездрав. Вероятно различни интереси, политически и други, доведоха до споровете. Определена група хора очевидно смята, че Иван Гешев няма да  е удобен за тях главен прокурор. Смятам, че Гешев има всички качества да бъде добър главен прокурор, самият Сотир Цацаров е с положителни оценки за своя заместник.

Моралът е въплътен в правото, понякога има разминавания, но тогава правото надделява, смята още проф. Герджиков, но в случая с избора на новия главен прокурор е категоричен, че конфликт между морала и правото няма.

Президентът в изявлението си изрази съображенията си за липсата на състезателност, но това не противоречи на закона, защото той допуска да има една кандидатура. Той има своите съображения, но при второто решение на ВСС ще трябва да подпише.

Юристът и бивш председател на Парламента и служебен премиер приема също за съвсем нормално институциите, които  работят с главния прокурор, да заявят своята подкрепа за него. Няма нищо осъдително в тази подкрепа. Слава богу, има свобода на мненията. Висшият адвокатски съвет пък се обяви против този избор. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията. Хората имат свободата да изразяват мнението си, те имат право на този протест и да дадат отрицателна характеристика на този избор. Като юрист ме интересува има или няма нарушения на закона при избор. Аз съм в комфорт със себе си като юрист, за да кажа, че главният прокурор е избран законосъобразно.

Проф. Герджиков се надява в близките няколко дни да бъде подписан указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Смятам, че това е един добър президент, който няма да си позволи да бави решението си.

Според него създаденото напрежение около избора поставя Гешев на още по- голямо изпитание. Неговите действия ще се гледат под лупа и трябва да бъде много внимателен в своите действия. Смятам, че със своето поведение в първите месеци може да тушира анти настроенията срещу себе си. Поне така ми се иска.


Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36