Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор

Повторното гласуване във ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор и оттук - нататък по т. нар. Обвързана компетентност президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му. Позицията е на проф. Огнян Герджиков.

Той е категоричен, че всичко което се случи до момента, е абсолютно закономерно и в рамките на правомощията, както на ВСС, така и на президента. Възбуден бе много голям интерес към избора, на моменти нездрав. Вероятно различни интереси, политически и други, доведоха до споровете. Определена група хора очевидно смята, че Иван Гешев няма да  е удобен за тях главен прокурор. Смятам, че Гешев има всички качества да бъде добър главен прокурор, самият Сотир Цацаров е с положителни оценки за своя заместник.

Моралът е въплътен в правото, понякога има разминавания, но тогава правото надделява, смята още проф. Герджиков, но в случая с избора на новия главен прокурор е категоричен, че конфликт между морала и правото няма.

Президентът в изявлението си изрази съображенията си за липсата на състезателност, но това не противоречи на закона, защото той допуска да има една кандидатура. Той има своите съображения, но при второто решение на ВСС ще трябва да подпише.

Юристът и бивш председател на Парламента и служебен премиер приема също за съвсем нормално институциите, които  работят с главния прокурор, да заявят своята подкрепа за него. Няма нищо осъдително в тази подкрепа. Слава богу, има свобода на мненията. Висшият адвокатски съвет пък се обяви против този избор. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията. Хората имат свободата да изразяват мнението си, те имат право на този протест и да дадат отрицателна характеристика на този избор. Като юрист ме интересува има или няма нарушения на закона при избор. Аз съм в комфорт със себе си като юрист, за да кажа, че главният прокурор е избран законосъобразно.

Проф. Герджиков се надява в близките няколко дни да бъде подписан указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Смятам, че това е един добър президент, който няма да си позволи да бави решението си.

Според него създаденото напрежение около избора поставя Гешев на още по- голямо изпитание. Неговите действия ще се гледат под лупа и трябва да бъде много внимателен в своите действия. Смятам, че със своето поведение в първите месеци може да тушира анти настроенията срещу себе си. Поне така ми се иска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38