Започва да действа нов сайт за сигнали от болниците

| обновено на 18.11.19 в 10:22

"Пациентите имат думата" - четири сдруженията презентират днес на 18 ноември нов сайт, на който ще може да се подават сигнали за болниците. Питаме в разговор и за новото предложение на БЛС да се поиска 1 лев такса от децата на посещение при личния лекар и педиатър.

Коментар на Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

Порталът goodhospital.bg ще класира лечебните заведения по 10 критерия и ако дадена болница отговаря на всички тях ще получава сертификат „Добра болница“. Той ще важи за една година.

Ще се събират и отзиви от пациентите, макар тяхното мнение да е субективно и да не е компетентно по отношение на сравняването на медицински показатели. Затова създателите на сайта са събрали минимална информация за всяка една болница в страната на едно място – име, управител, брой легла, адрес, телефон, видове разкрити отделения. 

Инициатива не е насочена срещу болниците, а точно обратното, уверяват авторите на сайта. Пациентските организации са категорични, че именно оценката на лекуваните е липсващото звено в здравната система.

Боряна Ботева каза, че предложението на БЛС за такса от 1 лев за децата е разисквано много пъти. Тя посочи, че в Конституцията детското здраве е приоритет, и точно за това децата са осободени от потребителската такса.

За да не остане всичко това само на хартия, смятаме че подобен ход е неудачен, заключи Ботева.