Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 милиона лева за програми във висшето образование в проектобюджета за догодина

Учителят на бъдещето - все по-малко лектор и все повече вдъхновител

Министър Вълчев изрази надежда, че ще има средства и поне за едно ново училище в Пловдив

10 милиона лева за национални програми във висшето образование са планирани за първи път в проектобюджета за следващата година. Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

"Все още не е решено колко и какви ще са програмите, но целта им е да стимулират Висшите училища да променят учебните си програми в педагогическите направления, залагайки на компетентностния подход. В него към базовите компетентности на бъдещите учители, към които в последните години се добавят предприемачески, граждански,обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност". 

Министър Вълчев уточни, че промяната на учебните програми е важна заради ролята на учителя в бъдеще - той да бъде по-малко лектор и повече – вдъхновител. Той ще трябва да провокира интереса на учениците към ученето, а директорите - да стимулират креативните учители. По думите на министъра, това е преходът, който правят образователните системи от 20 към 21 век.

"Част от 10-те милиона лева ще се насочат и към допълнителни стипендии за най-добрите ученици. Това са 10-те % младежи с най-добри резултати от ДЗИ по български език и литература, които след излизане от училище се включат в педагогическо образование и инженерни специалности", уточни министърът.

Вълчев изрази надежда, че от 70-те милиона лева за строителство на детски градини и училища в страната, планирани в бюджета за 2020 година, за Пловдив ще могат да бъдат отделени пари за изграждането на поне едно училище.

В Пловдив министър Красимир Вълчев участва в конференцията „Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век“, организирано от Катедра „Педагогика и управление на образованието“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.


Галерия

Още от категорията

Отпадъци и вода, но не и пътя на вниманието на Борисов и Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е разговарял с премиера Бойко Борисов при днешното му посещение в екоминистерството.  В контекста на разпоредените от министър-председателя мерки за справяне с нерегламентираните сметища Здравко Димитров е поискал съдействие от Борисов за решаване на проблема със сметището край Цалапица, което е с почти изчерпан..

обновено на 24.01.21 в 18:11

Над 100 души купонясват в таверна на Пампорово, анонимна сигнализира

За нарушаване на противоепидемичните мерки в хотел в курорта "Пампорово" сигнализира слушателка на БНР, която е гостенка на хотела. Тя пожела анонимност. “Бяхме в таверната, едното момче от персонала дойде при нас и покани всички – “купонът се вихри, дискотеката отваря тази вечер“. Вчера в “Механата“ имаше над 100 човека, шведска маса и едно голямо..

публикувано на 24.01.21 в 18:10

731 нарушения на скоростта в Пловдивско за 24 часа

14 задържани и отнети книжки на 24-ма шофьори - това е равносметката от поредната полицейска акция по пътищата в Пловдивска област.  В рамките на 24 часа са проверени 1274 души и 1097 автомобили. Установени са 1596 нарушения, от тях 17 са криминални, а рестувани са 14 души. Двама от задържаните - 26-годишен пловдивчанин и 28-годишен мъж от Хисаря,..

обновено на 24.01.21 в 17:29

2,3 по Рихтер разлюля района на Сърница

Слабо земетресение е регистрирано близо до Сърница.  Земният трус е бил с магнитуд 2,3 по Рихтер и е регистриран в 12,48 ч. днес, сочат данните на  Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Земетресението е било на дълбочина 10 километра. 

публикувано на 24.01.21 в 15:17

Слънце и усмивки препълниха Пловдив

15 градуса е температурата в Пловдив в днешната слънчева неделя.  Топлото време изведе пловдивчани и гостите на града навън от домовете. Главната улица се препълни с хора, а зазименият фонтан пред общината се превърна в място за седенки и сцена за срещи и забавления. Най - щастливи от възможността да потичат и поиграят, разбира се, са  децата...

публикувано на 24.01.21 в 15:02