Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 милиона лева за програми във висшето образование в проектобюджета за догодина

Учителят на бъдещето - все по-малко лектор и все повече вдъхновител

Министър Вълчев изрази надежда, че ще има средства и поне за едно ново училище в Пловдив

10 милиона лева за национални програми във висшето образование са планирани за първи път в проектобюджета за следващата година. Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

"Все още не е решено колко и какви ще са програмите, но целта им е да стимулират Висшите училища да променят учебните си програми в педагогическите направления, залагайки на компетентностния подход. В него към базовите компетентности на бъдещите учители, към които в последните години се добавят предприемачески, граждански,обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност". 

Министър Вълчев уточни, че промяната на учебните програми е важна заради ролята на учителя в бъдеще - той да бъде по-малко лектор и повече – вдъхновител. Той ще трябва да провокира интереса на учениците към ученето, а директорите - да стимулират креативните учители. По думите на министъра, това е преходът, който правят образователните системи от 20 към 21 век.

"Част от 10-те милиона лева ще се насочат и към допълнителни стипендии за най-добрите ученици. Това са 10-те % младежи с най-добри резултати от ДЗИ по български език и литература, които след излизане от училище се включат в педагогическо образование и инженерни специалности", уточни министърът.

Вълчев изрази надежда, че от 70-те милиона лева за строителство на детски градини и училища в страната, планирани в бюджета за 2020 година, за Пловдив ще могат да бъдат отделени пари за изграждането на поне едно училище.

В Пловдив министър Красимир Вълчев участва в конференцията „Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век“, организирано от Катедра „Педагогика и управление на образованието“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.


Галерия

Още от категорията

Нов рекорд: 1589 нови случая на коронавирус у нас, в Пловдив са 147

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България са 1589 при направени за последното денонощие 9831 теста, показват данните от Единния информационен портал. От общо 36 519 потвърдени случаи на коронавирус 17 340 са активни. През последното денонощие са починали 13 души, а общият им брой досега е 1077. Хоспитализирани са 1886 болни, като 127 са в..

обновено на 24.10.20 в 08:42

Събираме капачки в дарителска кампания

За 6-ти пореден път пловдивчани могат днес да занесат събраните от тях пластмасови капачки на паркинга пред магазин МЕТРО в ЖР „Тракия“. Инициативата е част от кампанията „Капачки за бъдеще“, която с парите от събраните капачки купува кувьози и медицинска апаратура за болниците в страната. Пластмасовите капачки са ресурс, не само отпадъци, посочват..

публикувано на 24.10.20 в 08:41

Стартира акция по почистването на Въча край Кричим

Община Кричим и неправителствени организации организират почистване на коритото на река Въча в участъка на Йоаким Груево, Куртово Конаре и Кричим.  „Целта е да се заостри вниманието върху два основни проблема - бракониерството и замърсяването с битови отпадъци на речните корита. Желанието ни е в акциите да участват и повече местни жители,..

публикувано на 24.10.20 в 08:23

Борисов и 3-ма министри в карантина, излезе нова заповед с анти-ковид мерки

Карантина за премиера и 3-ма министри заради коронавирус на Николай Нанков РЗИ София е наложила карантина на всички близки контактни лица на зам.-министър Николай Нанков, който е с установен COVID-19.  Сред контактните са премиерът  Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият министър Кирил Ананиев и земеделският министър..

обновено на 23.10.20 в 22:47

Условна присъда за пияния шофьор, опитал да подкупи полицаи с кюлче злато

Пловдивският окръжен съд даде 2-годишна условна присъда на мъжа, заловен да кара пиян и опитал да подкупи полицаите със златно кюлче. Тъй като подсъдимият призна изцяло вината си, съдебният процес се проведе по съкратеното производство, а присъдата му се намали с една трета. Книжката на 59-годишния шофьор се отнема за 3 години, като той..

обновено на 23.10.20 в 22:47