Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07