Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


Още от категорията
Антиковид мерки на пазара, Пловдив

Пазарувайте с маски и на откритите пазари!

В четвъртък на Четвъртък пазара в Пловдив новите противоепидемични мерки на повечето сергии се спазват. В това се увери екип на Радио Пловдив, който ги обиколи, за да провери на място дали търговци и клиенти носят маски и дистанцията  между тях е мертър и половина.  Към тези две противоепидемични мерки, влязли в сила от днес със Заповед на..

публикувано на 29.10.20 в 14:45

Само строга карантина може да спре скока на Ковид19

Този вирус Ковид 19 е различен от всички вируси досега и начина, по който засяга  активно и горните дихателни пътища  и бронхиолите, води до ускоряването на неговото разпространение, каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.  Той обясни, че в  Ковид 19 е заложено неговото  бързо размножаване , със стотици хиляди, и това..

публикувано на 29.10.20 в 10:40

Нови 30 легла за болни с коронавирус в Смолянска област

30 допълнителни легла ще бъдат определени за прием на болни с коронавирус в болниците в Смолян и областта, каза пред Радио Пловдив д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ СМолян. 15 от тях ще бъдат в областната болница. Така там ще има 70 легла са болни с ковид, 9 от които за интензивно лечение. Общо в областта за лечение на хора с коронавирусна инфекция ще..

обновено на 28.10.20 в 15:54
Паметникът на трите поколения край Перущица

Перущица с доброволческа акция за Деня на будителите

Заради увеличения брой заболели от КОВИД-19 и затягането на противоепидемичните мерки в страната община Перущица отмени честването в Дановото училище за Деня на народните будители.  Вместо това го замени с нетрадиционна проява на открито. На 1 ноември доброволци ще почистят Паметника на трите поколения и района около него. Инициативата е..

публикувано на 28.10.20 в 13:00

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия. Разговор с Иванка Киркова , началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия.  Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните..

обновено на 28.10.20 в 11:42