Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неплащането на първия ден от болничните ощетява всички


От БСК определят като палиативна мярка предложението на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работещите. Според Томчо Томов позицията на Камарата по въпроса е принципна, ясна  и не се е променяла във времето. Не желаем да влизаме в никакви форми на пазарене за дни и за чия сметка ще е плащането, каза пред Радио Пловдив Томов. 

От работодателската организация смятат, че алгоритъмът е ясен -  ангажимент на бизнесът и работниците е да внасят осигуровки, а на НОИ да изплаща необходимите обезщетения. Проблемът е, че няма задълбочен анализ. Атакува се следствието, а не причините за проблема. Следствието е нарастващият брой  болнични, а причините са много и тук липсва анализ.

От БСК посочват, че няма информация за здравето на работещите, какво се прави за тяхната профилактика, на какво ниво е здравната култура на хората, за да бъдат те трудоспособни. Липсва също адекватен механизъм за контрол върху болничните листове. С предлаганото решение ще бъдат санкционирани всички.

Томов твърди, че е необходим и по- задълбочен анализ на издаваните болнични листове. Знае се, че 20 процента от болничните се издават от личните лекари, другите от болничната помощ, където има злоупотреби. Трябва да се види, обаче, колко са болничните в системата на държавната администрация и колко в частния сектор. Да се анализират недобросъвестните участници. За да има контрол трябва самата система на здравеопазването да изработи механизъм за контрол. Това е ангажимент на държавата, работодателите не разполагат с подобни механизми.

От Камарата са категорични, че трябва да има контрол и санкции за нарушителите. Но този контрол не трябва да се стоварва върху хората, които нямат вина. Първият ден може да бъде фатален за някои. Подхожда се повърхностно, палиативно, а не се навлиза в проблема. 

БСК държи на принципна позиция – преди да се вземат решения, да се анализира ситуацията и да се взима информирано решение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18

Детска площадка в "Централен" е опасна за малчуганите

Жители на район „Централен“ сигнализираха, че детската площадка в междублоковото пространство на ул. „Данаил Николаев“ 109 е в окаяно състояние и дори е опасна за малчуганите. Хората са подавали сигнали до институциите, но до този момент детското съоръжение не е ремонтирано.  Площадката се намира в сенчесто междублоково пространство на..

публикувано на 01.08.24 в 09:15

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17