Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опаковки в пластика на Витрувианския човек

| обновено на 20.11.19 в 10:40
10
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Ученици запълниха с непотребни опаковки голяма обемна пластика на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи. Това стана в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Триметровата композиция е изработена от художника Жорж Трак и  ще бъде разположена в района на Дома на културата „Борис Христов“.  Целта е пловдивчани да се замислят за чистотата и намляването на ежедневните отпадъци. Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „Аз, ти, Пловдив“ на сдружение „БГ Бъди активен“. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ се отбелязва и Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Рисунката на Леонардо е три метра голяма от хром никел в обемен вариант и заедно с ученици от Художествената гимназия ще направим уъркшоп. Ще напълним пластиката с нещо, което много застрашава човечеството в момента. Знаем, че океаните са пълни с ПВЦ отпадъци , виждаме  и средата около нас се задръства от пластмаса, да не говорим, че тази пластмаса по един или друг начин влиза в храната ни и в организма. Пластмасата е удобно средство, но някак започва да измества нашата естествена природа, каза Жорж Трак в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес". 

„Витрувиански човек“ е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници. Картината е нарисувана като опит за изучаване на пропорциите на (мъжкото) човешко тяло, както са описани от древноримския архитект Витрувий и изобразява гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат. Картината и текстът често са наричани Закон за пропорциите (Canon of Proportions) и по-рядко Човешки пропорции. Картината е изложена в Gallerie dell' Accademia във Венеция, Италия. Скицата на Леонардо комбинира внимателно прочетения древен текст и собствените наблюдения на художника за човешкото тяло. Леонардо рисува ръцете, вдигнати в положение, в което върховете на пръстите са на нивото на главата, вместо по-големият ъгъл, описан от Витрувий, чрез който ръцете образуват линии, минаващи през пъпа. Витрувианският човек остава една от най-цитираните и репродуцирани картини днес. Пропорциите на човешкото тяло, както ги е предложил Витрувий, вдъхновяват много художници да представят своя версия на Витрувианския човек.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03