Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство


С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионр ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души. 

Икномистът проф. Боян Дуранкев коментира тази статистика като прикриваща истинската картина, отколкото да я разкриват. Защото средните доходи у нас не разкриват реалните доходи, тъй като в доходите у нас се включва и рентата, а броят на тези хора никак не  е малък. Така че средният доход не разкрива реалният доход в България.

Според икономиста, за да живее горе-долу нормално, едно българско семейство трябва да има месечен  доход от около 4 000 лева.

България е на последно място по БВП на глава от населението от страните - членки на ЕС, припомни  професор Дуранкев и добави, че това предопределя и доходите да бъдат на последно място, а това се води като периферен третичен капиталъзм, така се определя  състоянието на България. 

Икономистът каза още, че  страната с най-ниски доходи си е позволила най-голмо неравенство в доходите, което е уникално за ЕС. 

 До данни от 2018г. у  нас има 1 % свръх богати, около 20 % високоплатени мениджъри с високи заплати от около 20 000 лева, останалото е средна класа, която тегли към преобладаващата ниска класа.

Над 54 %  от българите са в безнадеждно положение, това означава, че ако се наложи разход дори за лекарства, това ще бъде тежък проблем. Така че, в България сме постигнали такава диференциация на доходите, такова неравенство, каквото не е имало може би в над   1300 годишна история на България. Имаме 1 % свърх богати, 20-тина % уж средна класа и останалите са хора, които съществуват ден за ден, от заплата до заплата, от хляб до хляб  и най-много  в петък да излязат и замезят с някой кремвирш...

Проф.Дуранкев припомни още, че точно социалистическото правителство на Станшев въвежда плоския данък, което води до най-голямо разделение на доходите. За съжаление Патриотите и ГЕРБ нямат намерение да променят тази данъчна политика, която наследиха от Станишев. 

Проф.Дуранкев посочи две основни възможности за промяна: първо, ЕС да промени кохезионната си политика  и второ, у нас да се промени данъчната сшстема и преразпределението след това на доходите, но това означава ново правителство с нови идеи и нови хора.

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53