Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Съюз за Пловдив" иска пълна ревизия на знакови за града проекти

Как са харчени парите за транспортния проект, по ОП „Региони в растеж“ и от фондация „Пловдив 2019“

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“настояват новото ръководство на общината да извърши пълна ревизия за разходването  на  средствата, предоставени за града  по Транспортния проект,  ОП „Региони в растеж“, както и на фондация „Пловдив 2019“.

Общата сума, похарчена от предишното  управление на Пловдив по тези три проекта надхвърля  85 млн. лв.

По думите им, въпреки многократните искания да получат отчет и пълна прозрачност и по трите проекта, предишното ръководство на общината е отказвало достъп до  информация. „Затова искаме новото управление на града да извърши обстойна проверка и  независим одит", коментира Евелин Парасков. 

Според инж. Гергана Стоянова за Транспортния проект са дадени общо 44 млн. лева, като от тях 20 милиона са за електронната система, която  и до сега не работи. Съветниците настояват не само за пълна проверка, но и за правен анализ какви са възможностите за отстраняване на проблемите по проекта, защото след година изтича гаранционният срок. 

От своя страна Веселин Козарев съобщи, че от „Съюз за Пловдив“ настояват и за ексертиза на ремонтите по Оперативна програма „Региони в растеж” между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Марица", които са на стойност над 20 млн. лв.  и са извършени некачествено и с драстични пропуски.  Не на последно място съветниците настояват общината публично да оповести дали е завършила проверката и какво е установила Икономическа полиция за похарчените милиони за откриващото събитие от Общинската фондация „Пловдив 2019“. 

Евелин Парасков допълни, че ще бъде депозирано искане за достъп до всички договори, които Фондацията е сключила със културните оператори . „Ще настояваме да се възложи изготвяне на независим финансов одит за периода от 3 години, който да даде цялостна оценка на управлението на бюджетите на Фондация Пловдив 2019“, заключи общинският съветник.Още от категорията

Пловдив получи още 3 510 дози от ваксината на Пфайзер - Бионтех

Пристигнаха новите дози ваксини на Пфайзер и Бионтех за Пловдив. Флаконите са 585, по 6 дози във флакон, общо 3510 дози. Разделени са на две, едната част за реимунизация, а останалите са за нови ваксинации. Втора ваксина ще бъде поставена на  1755 души, съобщи  за Радио Пловдив д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ-Пловдив.  В края на..

обновено на 18.01.21 в 17:01

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

28-годишна жена с коронавирус от Пазарджик е родила бебе с антитела срещу Covid-19. Преди това жената е била приета за лечение в многопрофилната болница  с висока температура, кашлица е всеобщо неразположение.  Екип от лекари се е заел с лечението ѝ,  преди да бъде преведена в родилното отделение, сред тях акушер-гинеколози и неонатолог...

обновено на 18.01.21 в 17:01

В Пловдив арестуваха полицай за издаване на фалшиви документи

Служител на сектор "Миграция" в Пловдив е сред участниците в група, снабдявала с лични карти чужденци срещу заплащане от над 10 хиляди евро.   Документите са ползвани от граждани на Турция, Албания и Тунис, за да пътуват в ЕС. Задържани са петима души, като привлечените към наказателна отговорност на възраст между 43 и 60 години. При..

обновено на 18.01.21 в 16:58

Отпускат 470 000 лева за укрепване на свлачището в Дряново

470 хиляди лева ще струва укрепването на двете скални свлачища в село Дряново до Лъки, стана ясно при инспекцията на премиера Бойко Борисов в селото.  Още днес следобед на извънредно заседание на Комисията за бедствия и аварии ще бъдат отпуснати средства за Дряново и други пострадали от наводненията населени места.  Първоначалните..

обновено на 18.01.21 в 16:56

В Пловдив пак повече оздравели, отколкото заразени с ковид

69 са новорегистрираните болни от Ковид – 19 в Пловдивска област през изминалите три денонощия, като сред тях има един лекар. Ноозаразени учители и служители в детски заведения няма. Продължава положителната тенденция оздравелите да са повече от новодиагностицираните с Ковид-19 в Пловдив и областта. За последните три денонощия те отново са..

публикувано на 18.01.21 в 16:24