Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Димитров инспектира Центъра за управление на трафика

Набелязват мерки срещу задръстванията и за паркирането

Кметът обяви създаването на Обществен съвет, който да дава решения за транспортните проблеми

„Преодоляването на проблемите със задръстванията е един от основните приоритети на Община Пловдив през този мандат. Необходимо е да се очертаят спешни и средносрочни мерки за подобряване на движението, гарантиране на безопасността и решаване на проблемите с паркирането“. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира работата на Центъра за градска мобилност към ОП „Организация и контрол по транспорта“. 

По думите му една от спешните мерки е да се увеличи капацитетът и кадровата обезпеченост на центъра, за да се повиши неговата ефективност. Необходимо е да бъде направен анализ на данните, които постъпват от системата, за да се дадат решения за възловите кръстовища.

В интервю за Радио Пловдив Здравко Димитров заяви, че една от мерките предвижда на десет кръстовища да се направи десен завой, а левия да се урегулира.

На някои кръстовища цифрограмата е много дълга за левия завой. Другото нещо, което стана въпрос на срещата – когато десния завой светне зелена секция, в същото време пускат да преминават и пешеходците. И това затруднява десния завой, обясни Здравко Димитров.

Още първата седмица от встъпването в длъжност на новия екип са проведени няколко експертни срещи и са предприети  краткосрочни мерки, обяви зам.- кмета по „Транспорт“ Тодор Чонов. Той уточни, че става дума за спешно проектиране и изпълнение на промени в светофарните уредби за облекчаване на десния завой на 10 възлови кръстовища, както и по преценка за левия завой. Предвидени са още спешни мерки и контрол от страна на органите на реда за недопускане на неправилно паркиране по възловите булеварди, както и подобряване на координацията с органите на МВР.

Средносрочните и дългосрочните мерки бяха представени от кмета Здравко Димитров. Те са свързани с изграждането на нови инфраструктурни проекти, които да облекчат трафика. Като най-важни са доизграждането на южната тангента на Околовръстното шосе, както и връзките между районите  „Западен“, Южен“ и „Тракия“, която ще затвори вътрешния ринг.

По предложение на областния управител Дани Каназирева, която също присъства на инспекцията, специален акцент при управлението и контрола на трафика ще се постави върху нощните гонки, които си устройват младежи по по-големите пловдивски булеварди. 

По настояване на кмета Здравко Димитров към Община Пловдив ще бъде създаден Обществен съвет по проблемите на трафика. В него ще бъдат представени заинтересованите институции, както и представители на публични  огранизации, транспортните гилдии, както и на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“, които от години работят по темата за трафика и имат свои разработки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста тримата рекетьори, изнудвали жена за 173 000 лв.

Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от трима софиянци, сред които майка на две малки деца, обвинени за изнудване на жена за 173 000 лв.  Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Стамболийски да им преведе крупната сума.   Изнудването е..

публикувано на 26.04.24 в 10:49