Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Децата ще са приоритет в МБАЛ "Пазарджик"

Експертните решения в ТЕЛК - Пазарджик да се приемат задължително след консултация със специалист, разпореди новият директор на болницата в града д-р Красимир Темнилов. Повод за това разпореждане е лишаването от възможност за личен асистент и парично подпомагане на 12-годишно дете с аутизъм, тъй като експертното заключение е дадено от педиатър без консултация с психиатър. 

За Радио Пловдив д-р Темнилов поясни, че вече има решение на НЕЛК, според което детето получава  100% вид и степен на увреждания. Той разказа ,че когато момиченцето се явява на комисия в ТЕЛК- Пазарджик е трябвало да бъде прегледано от психиатър, но е прегледано от педиатъра, поради което липсва и психиатрична експертиза и се стига до драстичното орязване на процентите. 

За да се преустановят подобни грешки съм разпоредил  децата, които имат психични проблеми, очни проблеми, неврологични проблеми, освен педиатъра, решението да бъде съгласувано от психиатър, от невролог и от офталмолог.В конкретният случаи проблемът е решен. НЕЛК е разпоредил решение 100% вид и степен на увреждания на 12 годишното момиче  с аутизъм. Случилото се с детето не  е умишлено направено, а е нелепа грешка и недоглеждане. За съжаление за сметка на семейството, за което се извинявам, каза д-р Темнилов. 

Той поясни, че ако има и други подобни случаи те ще бъдат преосвидетелствани.

Д-р Темнилов бе категоричен, че в ТЕЛК-комисията работят добри специалисти и обясни, че като директор е взел  мерки.

Издал е писмена заповед  до двете ТЕЛК-комисии в болницата специалистите да консултират децата със съответните психични разстройства и да не се допускат подобни пропуски.

В моята работа децата са с приоритет. Разпоредил съм на отделенията в болницата, която ръководя, колегите да бъдат много осторожни  да не допускат грешки и да не се отказва преглед на дете.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19