Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро в България ще има лаборатория с радиотелескопи

Няма да е далеч времето, когато се поставят радиотелескопи от обратната страна на Луната

Повече за работата на радиотелескопите и какви ползи имат те за развитието на нашето познание за Вселената ще опише в лекцията си гл.ас. д-р Камен Козарев тази вечер в Природонаучния музей-Пловдив.

Камен Козарев има докторска степен по aстрономия от Бостънския университет и в продължение на четири години е работил в Центъра по астрофизика “Харвард-Смитсониън”.

Вече осем години пловдивчанинът участва като ментор и лектор в програмата “Космически предизвикателства”, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Камен е един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей. 

С думи гледаме към звездите – разговорът е с доц. Камен Козарев, един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив, който чества четвъртия си рожден ден.

Доц. Козарев каза, че идеята за презентацията е да представи по-широк поглед за радиоастрономията. В България тя не е застъпена, но гледаме с надежда в тази посока и искаме да се развиваме, ние като учени. 

Надеждата да получим интересни сигнали от Космоса, става все по-голяма. Ще говорим за "черните дупки" и за излъчвания от други планети. Интересно е, че има серизони планове да се създадат радиотелескопи и да се поствят на обратната страна на Луната. На пръстите на двете ръце се броят хората в България, които се занимават с радиотелескопи, но през декември ще има семинар в София, на който ще се представи най-модерен вид радиотелескоп. Възможно да е се открие в близо време и у нас лаборатория за този вид уреди за изучаване на космическото пространство.

Например от планетите - Юпитер има много силно радиоизлъчване и целта на учените е да се изучава и тази планета от Слънчевата система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Локомотив" привлече Йохан Нзи от "Хебър"

 "Локомотив" (Пловдив) подписа договор с Йохан Нзи. Полузащитникът е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за две години. Йохан Нзи е роден на 23 януари 1995 година в Париж. Юноша е на "Страсбург". Състезавал се е за отборите на "Алтглиенике", "Ланк", "Ла Лувиер", "Созопол" и "Спартак" (Варна).  За последно е бил..

публикувано на 06.08.24 в 16:53
Пламена Миткова

Пламена Миткова остана извън финала в Париж

Пламена Миткова остана извън финала в скока на дължина на Олимпийските игри в Париж. Българката постигна 6,45 метра в най-добрия си опит от квалификацията и остана извън битката за медалите. Пловдивчанката, която на Европейското първенство през юни се класира на престижното седмо място с нов личен рекорд от 6,80 метра, не успя да попадне сред..

публикувано на 06.08.24 в 14:44
Нонка Матова

Нонка Матова с коментар за 33-олимпиада в Париж

В горещия неделен следобед, горещи бяха и коментарите за 33-олимпиада в Париж. Какво крият Парижките потайности споделиха в ефир колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специални пратеници във Франция на двете национални медии.  Темата допълни и генерал Нонка Матова. Родната спортистка с най-много медали от олимпийски игри, световни..

публикувано на 05.08.24 в 16:17

Португалци или швейцарци чакат "Ботев" за ЛК

Ботев (Пловдив) ще срещне победителя от двойката Цюрих - Витория Гимараеш в плейофите на Лигата на Конференциите. Това отреди тегленият жребий в "Дома на европейския футбол" в Нион. За да стигнат до плейофите, "канарчетата" трябва да отстранят Жрински Мостар. Сблъсъците от плейофната фаза на турнира са на 22 и 29 август, като в първия мач..

публикувано на 05.08.24 в 15:21

"Ботев" победи с 1:0 "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) спечели с 1:0 гостуването си на "Крумовград" в среща от третия кръг в шампионата, а единственото попадение на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ бе дело на Джеймс Ето’о в 52-ата минута. „Канарчетата“ започнаха двубоя по-активно и в 9-ата минута опит на Антоан Конте с глава бе отразен от Янко Георгиев. След половин час футбол..

публикувано на 05.08.24 в 09:57