Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развълнуван, кметът Иван Тотев се отчете с филм

Да си кмет на Пловдив е много лично и много емоционално усещане.  Важно е с какви очаквания влизаш в Общината, но е от значение и как излизаш от нея. С тези думи кметът на Пловдив два мандата – 2011 – 2019г. инж. Иван Тотев поздрави гражданите и гостите, дошли в изложбената зала на ул. „Гладстон“ да  видят документалния филм, с който той направи отчет за свършената от екипа му работа. 

С уговорката, че филмът  е позитивен и „малко поизлъскан“,  Тотев благодари на всички, „дошли да го споделят“.  Сред гостите, между които малцина пловдивчани, бяха председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, неговият предшевственик и бивш кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков, бившият областен управител на Пловдив Тодор Петков, представители на областната и общинската администрации, общински съветници.

В рамките на 45 минути дикторски текст разказа за акцентите в работата на кмета Иван Тотев с данни от статистиката за  осъществените промени в икономическото, културното и инфраструктурно състояние на града.  Отправни точки в неговия разказ и в коментарите на  други представители на администрацията баха изведените в началото и в края на документалната лента тези „Добри идеи“, „Упорит труд“, „Видими резултати“ .

В рамките на 8 години Пловдив  се утвърди като водеща територия за IT бизнес с над 7 000 заети в сектора.

Индустриалното сърце на Пловдив – Тракия Икономическа зона е най-мащабната територия за развитие на бизнес в страната.

Пловдив бе първия град в страната, с основно подменен автопарк.

Училищата в Пловдив са единствените в страната със 100% свързаност с облачни технологии.

От 2016 г. приемът в детските градини се осъществява он-лайн.

Над 40 училища са основно ремонтирани.

В Пловдив бе построен единственият в Югоизточна Европа закрит Колодрум

Градът бе домакин на повече от 10 световни първенства.

Природонаучен музей – Пловдив стана носител на наградата „Музей на годината“ за 2017 г. и е един от най-модерните на Балканите. Приходите от билети преди ремонта от 18 000 годишно през  тази година надхвърлят 230 000 лв.

Пловдив се превърна в емблема за правене на общинска политика в областта на опазването на културното наследство /Амелия Гешева –заместник-министър на културата/

Спечелването на титлата Европейска столица на културата промени имиджово града и му даде добавена стойност в  икономически план.  528 са публичните събития от началото на културното домакинство, от които 376  са били безплатни.  

Стартиралият ремонт на Епископската базилика, обновената улична инфраструктура, новата визия на Централния площад, реконструкцията и социализирането на кв. Капана, новите две изложбени площи – галерия „Капана“ на Главната улица и  новата зала „Пловдив 2019, обновената основно най-дълга пешеходна зона на Балканите, чийто аристократизъм бе върнат отново, са сред назованите успехи на кметския екип.

В заключение кметът Иван Тотев подчерта, че си е дал сметка, че е имал идеи, които са могли да бъдат осъществени в рамките на два мандата и ги е реализирал успешно.

Нямам енергия, за да остана още на тази позиция, която мнозина мразят не

заради личността, а заради самата нея. Беше тежко! Зная, че имам трески за дялане, но ще помня всичко това, което беше през тези осем години – това е животът ми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24