Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важни за нас са въпросите за визовия режим със САЩ

От деня: Какво се очаква от срещата точно днес на българския премиер Борисов с американския президент Тръмп.  

В коментар геополитическият анализатор проф. Марин Русев посочи, че това е знакова среща за България, но в същото време е рутинна за САЩ. В дадения случай за мен това е поредната страна, с която американският президент иска да покаже обвързаността на САЩ към Източна Европа.

Русев каза още: Става дума за брънка от Източноевройеската атлантическа политика на САЩ. Няма как една малка страна да извоюва времево пространство, което не е свързано с глобално събитие, винаги има опасност да попадне сред силно влияещи фактори. Има няколко важни теми в тази визита. На първо място това е визовият режим. Десетилетия визов отказ не е добър за България. Унизителността не е изчезнала.

Има няколко важни теми, аз мисля, че това, което вече доста години върви като унизително за страната ни  и според мен това трябва да е главната цел на Борисов в настоящата среща  - става въпрос за визовия режим. Мисля, че е унизително в продължение на толкова години редица африкански държави да могат да изпращат своите граждани в САЩ много по-лесно отколкото България. 

Мисля, че тук Борисов трябва да подскаже на Белия дом, че ние сме тази страна, на която трябва да се гледа като на приоритетна за атлантическата сигурност .

В никакъв случай ние не трябва да слагаме знак за равенство  между енергийните възможности на Русия, от една страна, и енергийните възможности на САЩ. САЩ в момента провежда една политика за промяна на енергийната си стратегия, свързана с шистовия газ,  но това няма да бъде за дълго.

В никакъв случай ние не бива да слагаме знак за равенство между енергийните възможности на Русия от една страна и от друга - тези на САЩ. Те провеждат политика на промяна на енергийната си стратегия за втечнения газ, но това няма да бъде за дълго. 

И по друг начин искам да го кажа – диверсификация  не означава  България да гради своята енергийна политика без Русия. Напротив, ние трябва да се съгласим с егейското предложение през Гърция, но в същото време наш висш представител трябва съвсем скоро да отиде в Русия и да потвърди други наши интереси, свързани с Русия. Това се нарича гъвкава политика. Ние трябва да потвърдим пред Русия, че нямаме друг вариант за ядрена енергетика освен руската. Отношенията ни с Русия са свързани и вие ще видите, че голяма част от предложенията на Америка са свързани с това ние да правим отстъпки пред Америка за сметка на интереса си спрямо Русия.

Да се търси на всяка цена изход от някаква имагинерна единица в момента и да се говори за толкова бърза американска реакция, която да ни подобри ситуацията, мисля, че това са дългосрочни политика, които могат да подпомогнат България. Но тази среща за мен все пак е рутинна и ще видите, че и Америка, и България ще направят своите изводи. Това е дипломацията на последните 200 – 300 г.

След тази среща ще има леки изменения, но журналистическите искания за рязка промяна в ядрената енергетика на България, за рязка промяна на газовите ни отношения с Русия  е невъзможна. В отношенията с Америка ние сме длъжни да внимаваме как правим изреченията по отношение на базите на  Америка в Източна Европа.

А в енергетиката няма как да се реализират каквито и да е проекти на Русия през Турция, ако не минават  през Гърция, или България. Така че ние сме си там, където сме си. Въпросът е дали да увеличим енергийната тежест на България на Балканите или не. Тъй като Америка се дразни, че това отново ще стане с руски газопровод, мисля, че Америка няма  отговор на въпроса с какъв газопровод да стане това. И как България ще спечели единствено от това, че при криза ние ще разчитаме на допълнително, макар и по-скъпо съоръжение, което може частично да овладява в кризисни моменти, така че газовата връзка и идеите на Америка за егейска възможност за снабдяване с газ са полезни, но в никакъв случай съотношенията няма да бъдат повече от 5 %.


Цялото интервю с проф. Марин Русев е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29