Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив е готов за зимата, техниката дежури от днес

От днес 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача в базите на ОП „Чистота“ и фирмата подизпълнител КМД са в денонощна готовност да реагират максимално бързо при влошаване на синоптичната обстановка. На 24-часово разположение са и шофьорите, които до 30 минути след подадения от оперативния щаб сигнал трябва да са по машините, всяка от които е оборудвана с GPS.

Пловдив е готов за зимата. Каквото и да се случи – ние имаме готвност да реагираме, това заяви Тодор Чонов, заместник-кмет по транспорта в Пловдив.

Работи се активно по краткосрочните мерки за решаване на пробелимте с трафика

В интервю за Радио Пловдив Чонов подчерта, че са предприети краткосрочни действия за отпушване на десет от най-натоварените кръстовища в града.

В момента проектантите проектират секциите, които ще се добавят към съществуващите светофарни уредби, за да може в десните ленти движението да се изтегля и да не се натрупват толкова автомобили по големите булеварди. Пътните инженери работят по промяна на циклограмите на самите уредби и да бъдат адаптирани към тези нови секции. Смятам, че с тези мерки и със съдействието на Пътна полиция, хората ще усетят промяната, увери Чонов.

Той допълни още, че служител на Пътна полиция ще дежури в Центъра за управление на трафика.

Когато има големи задръствания по кръстовищата, той ще може в реално време да изпраща пътни полицаи, които да подпомагат регулирането на трафика, обясни ресорният заместник-кмет. 

Увеличават се еднопосочните улици, което ще подпомогне паркирането

Генералният план за управление на транспорта предвижда още улици да станат еднопосочни, те са предимно в район „Централен“. По тях хората ще могат да спират и от двете страни. Това е една от мерките за решаване на проблемите с паркирането. Този план не е догма. И ще може да се допълва. Ние изследваме още улици, които са подходящи да бъдат еднопосочни и също ще бъдат включени към този план. Отделно ще се работи и по изграждането нови паркинги в централната градска част и на буферни в периферията. Работим и по разширяването на синята зона, а също и на зелената, коментира още Чонов.

Цялото интервю с Тодор Чонов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55