Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е готов за зимата, техниката дежури от днес

От днес 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача в базите на ОП „Чистота“ и фирмата подизпълнител КМД са в денонощна готовност да реагират максимално бързо при влошаване на синоптичната обстановка. На 24-часово разположение са и шофьорите, които до 30 минути след подадения от оперативния щаб сигнал трябва да са по машините, всяка от които е оборудвана с GPS.

Пловдив е готов за зимата. Каквото и да се случи – ние имаме готвност да реагираме, това заяви Тодор Чонов, заместник-кмет по транспорта в Пловдив.

Работи се активно по краткосрочните мерки за решаване на пробелимте с трафика

В интервю за Радио Пловдив Чонов подчерта, че са предприети краткосрочни действия за отпушване на десет от най-натоварените кръстовища в града.

В момента проектантите проектират секциите, които ще се добавят към съществуващите светофарни уредби, за да може в десните ленти движението да се изтегля и да не се натрупват толкова автомобили по големите булеварди. Пътните инженери работят по промяна на циклограмите на самите уредби и да бъдат адаптирани към тези нови секции. Смятам, че с тези мерки и със съдействието на Пътна полиция, хората ще усетят промяната, увери Чонов.

Той допълни още, че служител на Пътна полиция ще дежури в Центъра за управление на трафика.

Когато има големи задръствания по кръстовищата, той ще може в реално време да изпраща пътни полицаи, които да подпомагат регулирането на трафика, обясни ресорният заместник-кмет. 

Увеличават се еднопосочните улици, което ще подпомогне паркирането

Генералният план за управление на транспорта предвижда още улици да станат еднопосочни, те са предимно в район „Централен“. По тях хората ще могат да спират и от двете страни. Това е една от мерките за решаване на проблемите с паркирането. Този план не е догма. И ще може да се допълва. Ние изследваме още улици, които са подходящи да бъдат еднопосочни и също ще бъдат включени към този план. Отделно ще се работи и по изграждането нови паркинги в централната градска част и на буферни в периферията. Работим и по разширяването на синята зона, а също и на зелената, коментира още Чонов.

Цялото интервю с Тодор Чонов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20