Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Как да бъдем иновативни в училище" показват в Пловдив

Пловдив e домакин на международна конференция „Как да бъдем иновативни в училище“. 

Събитието се организира от фондация „Световен образователен форум България“ в партньорство с Община Пловдив и ще се проведе в Гранд хотел „Пловдив“. 

За откриването се очаква министърът на образованието Красимир Вълчев, който ще сподели как политиките за иновации променят системата на средно образование. 

Специален гост и ключов говорител е Пол Бърн, член на борда на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA),  член на Съвета на Международната конфедерация на директорите (ICP) и президент на Националната асоциация на главните директори и заместник-директорите (NAPD).  

Във форума ще участват представители на МОН, на регионалните управления на образованието и общини, социални партньори, образователни институции и експерти. Действащи директори на иновативни  училища от всички нива на училищно образование ще разкажат за своя опит и добри практики.

За Радио Пловдив Мария Гайдарова – председател на фондация „Световен образователен форум България“ коментира, че иновациите са ключ за успешното развитие.

Иновациите са ключ към тази дългоочаквана промяна -от страна на обществото и от страна на всички, които сме в сферата на средното образованието като действащи лидери -учители,  директори, професионалисти на всички  нива. В контекста на международната конференция днес ще бъде представена и нашата първа книга, която издаваме съвместно с община Пловдив, която носи същото име - „Как да бъдем иновативни в училище“. Там са описани ключови послания от проведени обучения в рамките на нашия петгодишен проект. Рефлективни практики на част от участниците с акцент как да се мотивират учениците с десет различни идеи.  Защото истината е, че заедно можем да приемем предизвикателството да променяме образователната система  и иновациите са като една стъпка  напред към постигане на това общо желание за   по-качествено образование и по-добро бъдеще на децата ни, тук в България, допълни Гайдарова.

Цялото интервю с Мария Гайдарова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Асеновград ще разполага тази година с рекорден бюджет

Общинският съвет на Асеновград прие бюджета на общината, който е в размер на 99 231 529 лв. „За“ гласуваха 24 съветници, 6 бяха „против“, а 3-ма се въздържаха. Отделно бе одобрена и инвестиционната програма за тази година. Близо 57 млн. лв. са делегираните от държавата дейности, а местните приходи са разчетени за над 42 млн. лв. Нов..

публикувано на 28.02.24 в 17:05

Арестуваха ревнивец, следил бившата си приятелка с GPS

Полиция и прокуратура арестуваха с повдигнато обвинение 24 годишен мъж, проследявал с GPS  бившата си интимна приятелка. Разследването започнало тази седмица след като тя  сигнализирала в "Икономическа полиция" с убеждението, че е постоянно следена и подозира бившия си.  Криминалистите организирали проучване и наблюдеение, при което установили, че..

публикувано на 28.02.24 в 15:57

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар посети Пловдив

Кметът Костадин Димитров се срещна с президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата с кмета Костадин Димитров се обединиха около становището, че и Словения, и България, като членове на ЕС и НАТО, имат общи цели, сред които са евроатлантическата интеграция на..

публикувано на 28.02.24 в 15:34

Делото "Дебора" пак идва в Пловдив, внесоха новия обвинителен акт

Районната прокуратура на Стара Загора изпълни указанията и внесе в пловдивския Районен съд коригирания обвинителен акт срещу Георги Георгиев за причиняване на телесна повреда, принуда и закани с убийство спрямо 18-годишната Дебора Михайлова.  Първоначално от прокуратурата в Стара Загора твърдяха, че няма процесуални нарушения при изготвяне на..

публикувано на 28.02.24 в 14:19

Ремонт променя движението по две улици в „Тракия“ за близо месец

Временна организация на движението се въвежда от днес  до 20 март по ул. „Пеньо Пенев“ и ул. „Поручик Боян Ботев“ в район „Тракия“.  Това съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".  Причината са строително-монтажни работи по изпълнение на проекта „Изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура на..

публикувано на 28.02.24 в 14:10