Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път университети и бизнес обучават съвместно

250 работници от 8 предприятия ще се квалифицират и преквалифицират в първите месеци на 2020 г. в новооткрития Център за професионално обучение ТРАКИЯ в индустриална зона Раковски, част от "Тракия икономическа зона". Досега са обучени  30 човека, съобщи инж. Пламен Панчев, създател и директор на ТИЗ. Той подчерта, че за успеха на обучителния  процес в Център Тракия голяма заслуга имат Университетът по хранителни технологии и Технически университет - София, филиал Пловдив.

За първи път заедно с УХТ образованието и бизнесът дават много добър пример за съвместна работа. Синхронизираните програми, които бяха разработени благодарение професионализма и опита на специалистите от Университета, вече се прилагат в обучението на специалистите и в тяхнвата преквалификация в Тракия Икономическа зона. 

Повече от 5 години опитваме да синхронизираме нуждите на обучението и бизнеса и първите сериозни резултати са налице. Разполагаме с Център, който може да обучи около 1000 човека на година и можем да се похвалим с този първи успех. Той обаче не би бил възможен без доброто сътрудничество между висшето образование в лицето на университетите в Пловдив и бизнеса.

Благодарение на ръководството на Института и на проф. Николай Менков, с когото си партнираме вече 4 години, успяваме да мотивираме и преподавателите и докторантите, които идват и обучават на място нуждаещите се от квалификация работници, служители и млади и нженери, за да са на нивото на достиженията на развиващата се наука.

Съвсем скоро ще можем да обсъдим и проекта ни  в областта на научните изследвания – първия стартъп, който се опитваме на направим с УХТ.

Благодарение на техниката, която правилно успяхме да подберем с помощта на специалистите, неслучайно се гордеем, че центърът разполага с водещи марки машини. Съвместно разработените програми от бизнеса и Университета ни помага не само да подобряваме квалификацията, но да направим процеса добре работещ и в двете посоки, като помагаме и на студентите, и на докторантите.

Имаме и сътрудничество със средното професионално обучение. Планирали сме среща в 14.20 с Професионалната гимназия по електроника и електротехника за подкрепа на дуалното иновативно обучение. Това е един цялостен процес, в който участват средното, висшето образование, МОН, общините и всичко това не може да се случи, ако не работим всички заедно.

Чуйте цялото интервю с инж. Пламен Панчев от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12