Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив ще получи пари за нова Математическа гимназия

Кметът Здравко Димитров получи уверение, че ще започне строеж на нова сграда на МГ

| обновено на 26.11.19 в 16:50
4
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Пловдив ще получи средства за нова сграда на Математическата гимназия. Това стана ясно по време на международната конференция за иновации в училище, където участва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той съобщи, че за иновативни проекти през 2020 година са предвидени 20 млн. лева в бюджета. 

Министерството на образованието предлага в бюджет 2020 година над 20 млн. лева по различни програми за иновативни практики в училище. Министър Вълчев смята, че народните представители ще утвърдят средствата на второ четене и те ще са обвързани пряко с иновации и подходи в час. 

Много е важно да се мотивират децата да учат, ще се изграждат STEM центрове, като по - голямата част от сумите ще са за мотивиране на децата за уроците по математика, допълни Красимир Вълчев. Пред директорите и учителите в зала той каза, че работи Националната програма „Иновации в действие“, която насърчава обмяна на добри практики. Тя ще се увеличава целодневно през 2020 година, обеща Вълчев. 

Минимум от 50% от средствата за квалификация ще са насочени за взаимно учене, методически семинари и обмен на практики, поясни образователния министър. 90 000 са учителите в България и те ще направят всички обучителни иновативни методи заедно. Следващата година ще заработи и интернет базираната платформа за иновации, обеща Красимир Вълчев. 

Според него основно предизвикателство е обучението по математика и то трябва да се подобрява като дигитални компетентности и компютърно моделиране. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров присъства на форума за иновации. Той поиска от МОН две нови училища в Пловдив с мотива, че всички учебни заведения трябва да минат на една смяна в близко бъдеще. Димитров допълни, че Пловдив има нужда и от по една нова детска градина във всеки от шестте района. Кметът каза по-късно пред медиите, че е получил уверение от министъра за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. По предварителни проекти  там са нужни 20 млн. лева. Кметът допълни, че ще се финансират и строежите на нови детски градини във всеки един от районите.


Галерия

Още от категорията

От утре нов превозвач ще вози жителите на Родопската яка до Пловдив (Обновена!)

Кметът на Родопи Павел Михайлов съобщи, че е подписан договор за обществен превоз на пътници за Цалапица, Златитрап, Брестовица, Оризари, Бойково, Дедово, Ситово, Лилково и Скобелево. Новият превозвач е  консорциумът  ДАЗД "Марица Изток 2018".  Новата фирма – изпълнител ще започне със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема още..

обновено на 04.12.23 в 19:30

Хулиган сътвори екшън с колата си пред бар и спря във витрина

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 43-годишен мъж, вилнял с автомобила си пред пловдивска дискотека тази нощ. Около 4 часа мъжът бил в дискотеката със своя приятелка. Скарал се с друг посетител на заведението и охранителите го помолили да го напусне. Той отказал и те го извели навън.  Клиентът започнал да ги обижда, а след това..

публикувано на 04.12.23 в 17:10

Рестарт на делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница

Пазарджишкият окръжен съд отхвърли иска за връщане в досъдебна фаза на делото за убийството на 8 годишната Моника. Детето бе прегазено през 2021-ва година на пешеходната пътека в центъра на пазарджишкото село Братаница от полицаяВладимир Панайотов.  През тези две години делото премина през всички съдебни инстанции, като първоначално Панайотов получи..

обновено на 04.12.23 в 15:05

Расте напрежението между бившия и настоящ кмет на Пазарджик

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов се закани да сезира прокуратурата заради твърденията на новоизбрания Петър Куленски за намалената наполовина цена на коледната украса в града.  Миналата седмица Куленски в публикация в профила си във Фейсбук Куленски заяви, че изпълнителят е поел ангажимент да намали цената на 126 хил.лв. с ДДС или над два..

публикувано на 04.12.23 в 14:42

Студенти от УХТ стартираха кампанията "Празнувай отговорно"

Студентският съвет при УХТ – Пловдив стартира за девета поредна година кампанията "Празнувай отговорно !". Инициативата е по случай 8 ми декември – студентския празник и възниква след нещастен инцидент, при които студенти губят живота си. Кампанията има за цел да  апелира студентите да не шофират под въздействие на алкохол и да подходят..

публикувано на 04.12.23 в 13:34