Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На президента не му достигна смелост и подписа за Гешев

| обновено на 26.11.19 в 16:38

Стана ясно, че заплахите, които бяха отправени през последните дни срещу президента на републиката – за импийчмънт, че нарушава Конституцията като се бави с указа за назначаването на Иван Гешев и други подобни, видимо са дали резултат.

Така юристът Емил Георгиев от  Инициатива „Правосъдие за всеки“ коментира днешният указ на държавния глава Румен Радев, с който той утвърди Иван Гешев за нов главен прокурор.

За съжаление, от това се вижда, че на президента не му достигна смелостта да се обърне към КС, за тълкуване на този член от Конституцията, който го задължава да подпише указа след  прегласуването на ВСС или процедурата да стартира от самото начало. Той можеше да го стори, но в крайна сметка реши просто да утвърди избора на Гешев. Можеше повече, добави Емил Георгиев.

Според него обаче, има и други субекти, които могат да го сторят –  например Пленумът на ВКС  и Висшия адвокатски съвет, които имат не само правомощието, но  и вече задължението да го направят, поне занапред, при изборана на следващ главен прокурор. Това е необходимо, за да се придобие окончателна яснота за ролята на президента – той държавен глава ли е, има ли право истински да утвърждава избора, или е просто регистратор, нещо като своеобразен нотариус.  Румен Радев обаче явно е приел да бъде такъв, обобщи  активистът от „Правосъдие за всеки“.

Така или иначе, КС трябва да разтълкува този казус занапред. Но, вече фактите са такива, каквито са – новият главен прокурор е конституиран, подчерта той.

Аз обаче не очаквам нищо добро да се случи от това. Иван Гешев си остава непригоден за поста. Той ще остане в историята като единствения засега главен прокурор, срещу когото имаше толкова продължителни и масови протести. Що се отнася до Сотир Цацаров, почти сигурно е, че той ще напусне предсрочно поста си, за да оглави антокорупционната комисия, заключи Емил Георгиев.  Още от категорията
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24

Възможен е доста шарен и много неустойчив кабинет

"Новината, че Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер в правителство на ГЕРБ е сравнително очаквана. Както и да гледаме следизборната аритметика, няма как ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет и в този смисъл Борисов явно е решил да се съхрани и да си спести едно излишно поражение".   Това коментира по Радио Пловдив политологът от Великотърновския..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Това НС трябва да върне авторитета на парламентаризма

Новоизбраното нардно събрание е призвано да върне доверието в парламентаризма, каза в предаването "Точно днес" професорът по политология в НБУ Анна Кръстева. ГЕРБ оставиха тежко наследство на неуважение към народното представителство. Според нея идеята на ИТН, подкрепена от всички без ГЕРБ, първото заседание на 45- тия парламент да е в историческата..

публикувано на 14.04.21 в 11:58

Убеден съм, че консенсусът в този парламент е възможен

"Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че  все пак нардоното продставителство се  е събрало, не за да провим скандали, а да се излъчи правителство и страната да остане стабилна" каза в първото си интервю като новоизбран депутат от Пловдив Радомир Чолаков.  Той е юрист, специализирал в Хамбург и Виена, заемал е висши мениджърски постове в БНТ,..

публикувано на 14.04.21 в 11:18

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29