Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На президента не му достигна смелост и подписа за Гешев

| обновено на 26.11.19 в 16:38

Стана ясно, че заплахите, които бяха отправени през последните дни срещу президента на републиката – за импийчмънт, че нарушава Конституцията като се бави с указа за назначаването на Иван Гешев и други подобни, видимо са дали резултат.

Така юристът Емил Георгиев от  Инициатива „Правосъдие за всеки“ коментира днешният указ на държавния глава Румен Радев, с който той утвърди Иван Гешев за нов главен прокурор.

За съжаление, от това се вижда, че на президента не му достигна смелостта да се обърне към КС, за тълкуване на този член от Конституцията, който го задължава да подпише указа след  прегласуването на ВСС или процедурата да стартира от самото начало. Той можеше да го стори, но в крайна сметка реши просто да утвърди избора на Гешев. Можеше повече, добави Емил Георгиев.

Според него обаче, има и други субекти, които могат да го сторят –  например Пленумът на ВКС  и Висшия адвокатски съвет, които имат не само правомощието, но  и вече задължението да го направят, поне занапред, при изборана на следващ главен прокурор. Това е необходимо, за да се придобие окончателна яснота за ролята на президента – той държавен глава ли е, има ли право истински да утвърждава избора, или е просто регистратор, нещо като своеобразен нотариус.  Румен Радев обаче явно е приел да бъде такъв, обобщи  активистът от „Правосъдие за всеки“.

Така или иначе, КС трябва да разтълкува този казус занапред. Но, вече фактите са такива, каквито са – новият главен прокурор е конституиран, подчерта той.

Аз обаче не очаквам нищо добро да се случи от това. Иван Гешев си остава непригоден за поста. Той ще остане в историята като единствения засега главен прокурор, срещу когото имаше толкова продължителни и масови протести. Що се отнася до Сотир Цацаров, почти сигурно е, че той ще напусне предсрочно поста си, за да оглави антокорупционната комисия, заключи Емил Георгиев.  Още от категорията

Десен завой до Областната управа - от неделя нататък

Новата организация на движението с дясна секция на кръстовището между бившия ресторант „Стадиона“ и Областната управа се отлага за неделя, съобщи директорът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков.  Той призна, че стартирането на иницаитавата, обявено за четвъртък е било възпрепятствано от проблеми с електронното оборудване на..

публикувано на 24.01.20 в 16:25

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви. Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде , допълни той и..

публикувано на 24.01.20 в 16:19

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика. Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България , посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т...

публикувано на 24.01.20 в 15:32

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той  ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година.  На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата..

публикувано на 24.01.20 в 13:49

Някой тайно, хитро и нагло реши как да се печели от хазарт. Кой?

След изнесените факти за неплатените такси от хазартни залози,  държавата логично влиза ролята си, смята финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него осветеният сега проблем произлиза от законодателната база.  Въпреки това, не може съвкупно комисията по хазарта, бюджетната комисия на парламента и други институции 60 месеца да не забележат..

публикувано на 24.01.20 в 13:16