Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През зимата покъщнина ще се приема само в базата на "Чистота"

Пловдивчани могат да предават стари дивани, гардероби, маси, столове, шкафове, матраци и друго излязло от употреба обзавеждане  на специализираната площадка в базата на ОП „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64 А, съобщи изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев.

По думите му напролет се очаква отново да бъде възобновено събирането на стара покъщина по адреси и около съдовете за смесен битов отпадък.

На площадката в „Чистота“, която работи целогодишно без почивен ден, се приемат също електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, флуоресцентни тръби, автомобилни гуми  и други разделно събрани отпадъци от  домакинствата.

Николай Георгиев  напомни, че категорично е забранено и изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите. 

На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата.  В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1, в  „Северен“ –  на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в „Тракия“ – на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното), в „Западен“ – на ул. „Дивна“ №1, в „Източен“ – на ул. „Богомил“ (срещу №100), в „Южен“ – на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).

„Нека гражданите използват по предназначение съдовете за смесен битов отпадък и цветните контейнери за разделно събиране на хартиени, пластмасови, метални и стъклени опаковки, да пазят града чист и не струпват камари нетипични отпадъци около съдовете или в междублоковите пространства“, призова Николай Георгиев.

Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43