Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалното закриване на Пловдив ЕСК ще е в началото на следващата година

Иван Тотев се оттегля от УС на фондация „Пловдив 2019“. Тя ще бъде гласувана на  предстоящото заседание на Пловдивския ОбС.

Пред Радио Пловдив артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева потвърди, че е информирана за акта на председателя на УС на фондацията. Тя уточни,  че според Устава и Учредителния акт на организацията, окончателно решение трябва да вземат съветниците.Куюмджиева  припомни, че по препоръка на журито от последната мониторингова среща, за успешното  завършване на  програма Европейска столица на културата е дадена препоръка един и същ УС да започне и да приключи, независимо дали се провеждат избори или – не в годината на титлата.

Това е по препоръка за повече стабилност на всички органи на управление на съответната организация. Разбира се, препоръките невинаги могат да предвидят реалността, подчерта Кюумджиева.

Тя обаче бе категорична, че оставката  няма да попречи за успешното приключване на програмата.

Междувременно стана ясно, че официалното закриващо събитие на  европейското културно домакинство на Пловдив през 2019 г.  ще се състои следващата година през януари. Това решиха на инициирана  от кмета Здравко Димитров  среща в общината представители на творческите гилдии в града. 

В събитието ще вземат участие изключително български изпълнители, сред които и знакови пловдивски артисти. Това заяви артистичният  директор на фондация Пловдив 2019  Светлана Куюмджиева.

Тя не назова конкретните имена, но уточни, че програмата ще бъде официално огласена в средата на декември.  По време на закриващото събитие ще бъде представено и събитийното издание – каталог, съдържащ пълна информация за всички артинициативи, фестивали и събития в рамките на 2019 г. под знака на домакинството на  Пловдив като Европейска столица на културата.

Фокус на тържествената церемония ще бъде предаването на щафетата на следващите културни столици, тъй като този мащабен европейски проект  цели създаването на устойчиви инициативи в културния им живот, които ще продължат да се развиват успешно във времето, заяви още Светлана Куюмджиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24