Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДБ иска повече прозрачност и отчетност в работата на ПОС

Демократична България внася  „Пакет прозрачност и отчетност“ в правилника за работа на Общинския съвет в Пловдив. Това съобщиха общинските съветници от обединението ДБ. 

Като основен мотив  те изтъкват факта, че до момента ОбС на Пловдив заседава на тъмно, което дава възможност за формиране на търговски мнозинства за гърба на пловдивчани. В предложението си от ДБ  настояват да бъдат излъчвани на живо на страницата на община Пловдив заседанията на местния парламент и заседанията на комисиите. 

По думите на общинския съветник Йордан Иванов –лидер на ДСБ-Пловдив, пловдивчани имат право да знаят как гласуват техните съветници, да контролират тяхната работа и да са запознати в цялост с работата на местния парламент. 

Общинските съветници настояват също  така дневният ред на заседанията и материалите към него  да бъдат предварително оповестявани както и всички гласувания в ОбС да станат поименни. Според адвокат Веселина Александрова, председател на“ Да България“ в града, пловдивчани имат право да бъдат информирани и как се гласува в комисиите, а протоколите  с решенията да бъдат публично оповестявани. 

От ДБ искат да бъде поддържан публичен регистър на питанията към кмета от общински съветници и отговорите към тях .

 Демократите се  надяват на широка подкрепа от останалите политически сили и предлаганите промени да бъдат гласувани.


Още от категорията

Пловдив получи още 3 510 дози от ваксината на Пфайзер - Бионтех

Пристигнаха новите дози ваксини на Пфайзер и Бионтех за Пловдив. Флаконите са 585, по 6 дози във флакон, общо 3510 дози. Разделени са на две, едната част за реимунизация, а останалите са за нови ваксинации. Втора ваксина ще бъде поставена на  1755 души, съобщи  за Радио Пловдив д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ-Пловдив.  В края на..

обновено на 18.01.21 в 17:01

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

28-годишна жена с коронавирус от Пазарджик е родила бебе с антитела срещу Covid-19. Преди това жената е била приета за лечение в многопрофилната болница  с висока температура, кашлица е всеобщо неразположение.  Екип от лекари се е заел с лечението ѝ,  преди да бъде преведена в родилното отделение, сред тях акушер-гинеколози и неонатолог...

обновено на 18.01.21 в 17:01

В Пловдив арестуваха полицай за издаване на фалшиви документи

Служител на сектор "Миграция" в Пловдив е сред участниците в група, снабдявала с лични карти чужденци срещу заплащане от над 10 хиляди евро.   Документите са ползвани от граждани на Турция, Албания и Тунис, за да пътуват в ЕС. Задържани са петима души, като привлечените към наказателна отговорност на възраст между 43 и 60 години. При..

обновено на 18.01.21 в 16:58

Отпускат 470 000 лева за укрепване на свлачището в Дряново

470 хиляди лева ще струва укрепването на двете скални свлачища в село Дряново до Лъки, стана ясно при инспекцията на премиера Бойко Борисов в селото.  Още днес следобед на извънредно заседание на Комисията за бедствия и аварии ще бъдат отпуснати средства за Дряново и други пострадали от наводненията населени места.  Първоначалните..

обновено на 18.01.21 в 16:56

В Пловдив пак повече оздравели, отколкото заразени с ковид

69 са новорегистрираните болни от Ковид – 19 в Пловдивска област през изминалите три денонощия, като сред тях има един лекар. Ноозаразени учители и служители в детски заведения няма. Продължава положителната тенденция оздравелите да са повече от новодиагностицираните с Ковид-19 в Пловдив и областта. За последните три денонощия те отново са..

публикувано на 18.01.21 в 16:24