Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребен клуб "Хеброс" стана на 20 години

Най-силният български гребен клуб „Хеброс“ – Пловдив навърши 20 години от създаването си. Стартът е през ноември 1999 година когато 20 опитни гребци решават да основат свой собствен клуб, за да имат по-големи шансове за изява. Месец по-късно – през декември 1999 година гребен клуб „Хеброс“ е регистриран официално. Иван Попов – президент на Управителния съвет и основател на клуб „Хеброс“ е категоричен, че желанието за гребане е всичко, което са имали в началото. Клубът няма нито една лодка, няма гребла, няма хангари, няма зала за физическа подготовка. Вземахме под наем лодки и гребла и с тях тренирахме и се състезавахме, казва Иван Попов. През 2001 година след световното първенство клубът изкупува греблата на американския отбор и след това ги заменя за първите собствени лодки.

Стратегията на новия клуб е: търсете децата, които искат да гребат. Създадената детско-юношеска школа от гребци е основата, на която са стъпили резултатите от упорития труд на първите треньори в клуба: Кирил Кирчев и Никола Черпоков. Още на втората година от създаването си /2001 година/ гребен клуб „Хеброс“ оглавява комплексната класация на Българската федерация по гребане. Може би в началото нашите съперници малко ни подценяваха, но това си е техен проблем – коментира Сия Келбечева – олимпийски шампион по гребане и президент на клуб „Хеброс“.

Гребците и треньорите

"Досега в клуба сме обучили над 1600 гребци. Не всички от тях са участвали в състезания, някои деца се отказват, но повечето от тях като се качат веднъж на лодка и продължават да тренират и да се състезават. През 2019 година имаме 100 гребци, които са участвали на състезания. Но броят на трениращите в клуб „Хеброс“ е към 140 гребци във всички възрасти. Гребането е спорт, който е по-привлекателен за момчетата и съотношението между момчета и момичета при нас е около 60:40“, заяви треньорът Петко Аргиров, който е и национален треньор по гребане.  Клуб „Хеброс“ има в екипа си петима треньори и това са Любен Голев, Йордан Минков, Златко Караиванов, Биляна Стоянова и Симона Аргирова.

Резултатите

Първият медал за клуб „Хеброс“  е завоюван през 2001 година от осморката юноши старша възраст и той е златен медал. Досега са спечелени 206 златни медала, 164 сребърни 119 бронзови, общо 489 медала. За първи път клуб „Хеброс“ става комплексен шампион на България през 2003 година с 33 медала. Оттогава досега клубът винаги е в първата тройка на шампионите на България по гребане. Най-успешната година в историята на клуба е сегашната 2019 година, когато бе достигната психологическата граница от 40 медала в републиканските първенства. За сравнение през 2018 година медалите са 36, а през 2016 година 32.

В световните води

Международните постижения на гребците от клуб „Хеброс“ не се измерват само с медали. Клуб „Хеброс“ има петиима гребци, завършили висшето си образование в САЩ със стипендии, получени за това, че тренират този спорт в университетските отбори. Георги Вуков преди 7 години завършва икономика в Харвард с пълна стипендия. В Харвард той се състезава в четворка и осморка и става шампион на университетското първенство на САЩ и с двете лодки. Сега работи в Лондон, където продължава да спортува като ветеран.

В почетната витрина на клуб „Хеброс“ има медали и дипломи от най-големите състезания в света. Гребци от клуба печелят осмо и девето място от Оолимпийски игри през  2004 и 2016 година, както и седмо място на младежките олимпийски игри през 2010 година. От световни първенства са завоювани два бронзови медала – от женската двойка скул през 2009 година и от мъжката двойка скул през 2008 година. Завоювани са и две пети места през 2009 и 2010 година на двойка без кърмчия. Две пети места има и от европейските първенства през 2015 и 2017 година. Най-младите гребци от клуб „Хеброс“ носят един бронзов медал и едно четвърто място  през 2017 и през 2011 година.

Страхотни са изявите на ветераните от клуб „Хеброс“, които през тази година станаха световни шампиони в двойката скул за мъже, а мъжката осморка има в колекцията си вече 24 медала от републикански, европейски и световни първенства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

Марица победи с 4:1 Гигант Съединение

Марица победи с 4:1 Гигант (Съединение) в контролна среща, която се игра в събота преди обяд на стадиона в “Кършияка”. Проверката бе трета за “жълто-сините”, като две от срещите завършиха с успех за състава. Тимът на Стойчо Драмов се представи добре с оглед на етапа от подготовката си. Всички футболисти от групата за мача взеха участие в него, като..

публикувано на 13.07.24 в 18:10

Ботев пусна в продажба билети за дербито с Локомотив

Билетите за първото домакинство на Ботев Пловдив в първенството през сезон 24/25 срещу Локомотив Пловдив вече са в продажба. Сблъсъкът между градските съперници е на 28 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Ето какво написаха още от Ботев: „Феновете, които са закупили абонамента карта за сезон 24/25 вече имат гарантирано място в дербито..

публикувано на 12.07.24 в 17:58
Йордан Митков

Йордан Митков - олимпийски шампион от Монреал 1976

Йордан Митков е р оден е на 3 април 1956 година в град Асеновград. Той е  о лимпийски шампион от летните олимпийски игри в Монреал през 1976 година. Започва да тренира вдигане на тежести през 1968 година при Иван Веселинов, а след това при Стойчо Стойчев. От 1968 до 1980 година, когато прекратява активната си състезателна дейност, се състезава само..

публикувано на 12.07.24 в 16:40

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04