Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставиха в ареста двойния убиец от Гагарин

Бившите близки роднини от двете страни се гледаха зловещо от ъглите на съдебната зала

| обновено на 29.11.19 в 15:39

Бизнесменът Йордан Таков, който във вторник застреля двамата си партньори, оставя в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив. 

Прокуратурата оспори версията му за неизбежна самоотбрана, а съдът също прецени, че данните за това са недостатъчни.

Първоначалните изводи в тази посока идват от медицинските експертизи, които, подчерта съдията, показват, че извършителят има незначителни наранявания – охлузване по устната и синина по единия крак, докато по телата на простреляните са открити също травми, причинени най-вероятно от удари с предмет. 

Самият Йордан Таков отново настоя, че е бил нападнат и бит от баща и син Ботеви, двамата са го съборили и удряли и той, уплашен е посегнал към пистолета. Адвокатът му, Стефан Левашки в изявлението си изтъкна, че наистина при дадените обстоятелства е доста необичайно да пледира срещу задържането на своя подзащитен в ареста, но подчерта, че това е било изричното настояване на обвиняемия, и той е длъжен да го изпълни. 

Затова, защитата поиска поне домашен арест, което потвърди и самият Йордан Таков. Той обясни искането си с убеждението, че семейството му се намира  в голяма опасност заради подготвяно отмъщение от другата страна. 

Съдът обаче не се съобрази с тези доводи и го остави в ареста. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.  

В залата се забелязваха близки и от двете страни, застанали надалеч в срещуположни ъгли. От случайно хванатите разменени погледи без съмнение изглеждаше, че с роднинството между някога задружната рода е завинаги и необратимо свършено.

Припомням, че на 26 ноември баща и син  Васил и Христо Ботеви бяха застреляни следобед в складовата  база на общата си фирма  на ул. Борба 18 от своя съдружник Йордан Таков след шумен скандал. Той направи пълни самопризнания, но още вечерта след инцидента, криминалистите заявиха, че версията му за неизбежна самоотбрана издиша.

Роднинството им е било по права линия – убиецът Йордан е първи братовчед с бащата Васил Ботев, а Христо му се пада племенник.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48