Изложба на архологически находки в Университета

Традиционната изложба „Археологическо лято“ ще бъде открита днес в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Тази година археолозите представят с фотоматериали и презентации разкопките до село Драгойново, които се провеждат в продължение на 12 години.  

25 студенти по история и археология от Пловдивския и Шуменския университет за първи път участваха заедно в разкопките на местността Църквището. Ръководители на екипа бяха доц. д-р Иво Топалилов и гл. ас. д-р Божидар Драганов от Пловдивския университет. 

През годината археолозите продължиха разкопките в манастирския комплекс, разкрит преди 2 години. Паралелно ще се представят находки и информация от разкопките на Форум Север на Античния Филипопол, съобщи ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Митрев.

Откриването е в 10,30 ч


Още от категорията

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота от 9 часа...

публикувано на 13.12.19 в 10:35

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12

Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова с изложба в U PARK

Обща изложба „Fifty Fifty“ на Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова се открива тази вечер в галерия „U PARK“. „Наименованието на изложбата идва от равния брой творби, които показваме“ – обяснява Илков. Художникът излага 10 живописни платна и 3 метални пластики, а Божилова показва 13 арт фотографии. „Отделна е алюзията, че тази година..

публикувано на 13.12.19 в 07:42

Коледни концерти на студентите от АМТИИ

Коледен концерт на студентите по класическо пеене и вокални ансамбли от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство-Пловдив ще се проведе тази вечер от 17,30 часа.  Преподаватели на младите изпълнители са  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и доц. д-р Пламен Първанов. Концертът се посвещава на проф. Калина Жекова - дългогодишен..

публикувано на 13.12.19 в 07:28

Опознай света, за да обикнеш родината си!

Художник, астролог и пътешественик – това е визитната картичка, която най-точно описва твореца Георги Терзиев. През последните години той е натрупал спомени от 45 страни от 3 континента. През последните месеци е посетил Зимбабве, Етиопия, ЮАР, Азербайджан и Грузия. Кредото на Георги Терзиев е „Опознай света, за да обикнеш родината..

публикувано на 12.12.19 в 16:30