Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на архологически находки в Университета

Традиционната изложба „Археологическо лято“ ще бъде открита днес в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Тази година археолозите представят с фотоматериали и презентации разкопките до село Драгойново, които се провеждат в продължение на 12 години.  

25 студенти по история и археология от Пловдивския и Шуменския университет за първи път участваха заедно в разкопките на местността Църквището. Ръководители на екипа бяха доц. д-р Иво Топалилов и гл. ас. д-р Божидар Драганов от Пловдивския университет. 

През годината археолозите продължиха разкопките в манастирския комплекс, разкрит преди 2 години. Паралелно ще се представят находки и информация от разкопките на Форум Север на Античния Филипопол, съобщи ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Митрев.

Откриването е в 10,30 ч


Още от категорията

"Пловдив 2019" ще продължи да работи за развитието на града

Има два варианта за развитие на Фондация „Пловдив 2019“. Това обяви зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който е неин председател.  Единият е тя да се превърне в структура за събития, маркетинг и реклама и да продължава да развива бранда „Европейска столица на културата“. Другият – да бъде пресртруктурирана и да остане като..

публикувано на 26.11.20 в 13:00

Книгите са мощно средство за справяне с кризи

Защо от Асоциация „Българска книга“  поискаха в писмо до премиера, министъра  на образованието и министъра на културата  книжарниците да останат отворени, след като строгите ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата влязат в сила на 27 ноември.Възможно ли е физическата изолация да не се превърне в културна? Отговорът е от..

публикувано на 26.11.20 в 11:06

Бетовен в онлайн мост между Радио Пловдив, Залцбург и Цюрих

Два юбилейни концерта, посветени на 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат днес и утре за слушателите на радио Пловдив  след новините в 19 ч.  Проявата е в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Тримонтиада“. Концертите ще се осъществят едновременно от Голямото студио на..

обновено на 26.11.20 в 07:23

Пловдивският драматичен театър продължава и в локдауна

След голямото затваряне от този петък, в областта на културата  се "преустановяват групови културни и развлекателни дейности, без театрите, където са разрешени посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките " . Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев в интервю за Радио Пловдив определи това решение като..

публикувано на 25.11.20 в 16:05

Пловдивската опера свали спектаклите си до 17-и декември

Ръководството на Държавна опера - Пловдив взе решение да отмени всички спектакли от афиша си за периода от 27-и ноемви до 17-и декември, въпреки че в новата ситуация има възможнаст да приема прублика до 30% от капацитета на салона. Отменят се представленията  „Зад кулисите на "Баядерка“, както и премиерата на балета,  мюзикълът "Евита", концертът..

публикувано на 25.11.20 в 14:59