Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото е в състояние да се обедини около значимите каузи

Благодарение на инициативата „Българската Коледа“,  от години болните деца в България  получават възможност за достъп до високотехнологична и специализирана апаратура, която, заедно с добре подготвените ни специалисти,  осигурява комплексно лечение, диагностика и рехабилитация на най-съвременно ниво.Това подчерта проф. д-р Елена Илиева - началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Св. Георги" и председател на Българската асоциация по физикална медицина и рехабилитация. 

Българската Коледа доказа, че нашето общество е в състояние да се обедини около благородна и социално значима кауза. 

Благодарни сме на инициативата на пезидента Румен Радев и на неговия екип, както и на дарителите, които се отзовават. Ние, като  клиника, която се занимава с рехабилитация на децата с неврологични заболявания – основно детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит, два пъти през две от кампаниите получихме високотехнологична специализирана  апаратура за рехабилитация като  апарат за робот асистиране  на походката и за роботизирана рехабилитация на ръката, както и др, от които виждаме реални резултати и можем да направим комплексна рехабилитация на децата.

Получената апаратура ни дава възможност да въведем новите високотехнологични методи, които доказано подобряват функционалното състояние на децата и те да настигнат в някаква степен връстниците си.

По думите на проф. д-р Илиева,  през Центъра преминават годишно около 220 деца от цяла Южна България. Половината от тях реално се възползват от до съвременната апаратура, благодарение на което се отчитат добрите ефекти.

Същевременно това става по много приятен и приемлив за децата начин - под формата на игра чрез  обратна връзка на базата на виртуална реалност. Децата са много по-мотивирани така да участват активно в рехабилитационнния процес. 

Целта на Българската Коледа е не само да се осигури качествено лечение, диагностика и рехабилитация чрез висококачествена техника, за която се е налагало да пътуват досега в чужбина, но е факт и стремежът на екипа на инициативата към комплексно решаване на проблема.

Създават се регистри, от 2013 не само се подпомагат отделни деца, но се закупува апаратура, беше взето и решение за промяна в клиничната пътека, която дава възможност за по-ефективно използване на платените от НЗОК рехабилитационни процедури и децата всеки месец да получават по 10 дни комплексна рехабилитация. За това е редно да се обособи отделна клинична пътека за роботизирана рехабилитация, тъй като ресурсът за ползване на тази процедура е много по-голям.

Тази година ще кандидатстваме да получим система за виртуална реалност, при която децата стават част от нея. Така може допълнително да се стимулира двигателното възстановяване. Децата са обикновено комплексно засегнати  - двигателно и интелектуално, и се надяваме тази система да разшири арсенала от средства, чрез които да осигурим високо технологична съвременна рехабилитация. 

Интервюто с проф. д-р Елена Илиева, началник на клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив,  може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12