Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото е в състояние да се обедини около значимите каузи

Благодарение на инициативата „Българската Коледа“,  от години болните деца в България  получават възможност за достъп до високотехнологична и специализирана апаратура, която, заедно с добре подготвените ни специалисти,  осигурява комплексно лечение, диагностика и рехабилитация на най-съвременно ниво.Това подчерта проф. д-р Елена Илиева - началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Св. Георги" и председател на Българската асоциация по физикална медицина и рехабилитация. 

Българската Коледа доказа, че нашето общество е в състояние да се обедини около благородна и социално значима кауза. 

Благодарни сме на инициативата на пезидента Румен Радев и на неговия екип, както и на дарителите, които се отзовават. Ние, като  клиника, която се занимава с рехабилитация на децата с неврологични заболявания – основно детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит, два пъти през две от кампаниите получихме високотехнологична специализирана  апаратура за рехабилитация като  апарат за робот асистиране  на походката и за роботизирана рехабилитация на ръката, както и др, от които виждаме реални резултати и можем да направим комплексна рехабилитация на децата.

Получената апаратура ни дава възможност да въведем новите високотехнологични методи, които доказано подобряват функционалното състояние на децата и те да настигнат в някаква степен връстниците си.

По думите на проф. д-р Илиева,  през Центъра преминават годишно около 220 деца от цяла Южна България. Половината от тях реално се възползват от до съвременната апаратура, благодарение на което се отчитат добрите ефекти.

Същевременно това става по много приятен и приемлив за децата начин - под формата на игра чрез  обратна връзка на базата на виртуална реалност. Децата са много по-мотивирани така да участват активно в рехабилитационнния процес. 

Целта на Българската Коледа е не само да се осигури качествено лечение, диагностика и рехабилитация чрез висококачествена техника, за която се е налагало да пътуват досега в чужбина, но е факт и стремежът на екипа на инициативата към комплексно решаване на проблема.

Създават се регистри, от 2013 не само се подпомагат отделни деца, но се закупува апаратура, беше взето и решение за промяна в клиничната пътека, която дава възможност за по-ефективно използване на платените от НЗОК рехабилитационни процедури и децата всеки месец да получават по 10 дни комплексна рехабилитация. За това е редно да се обособи отделна клинична пътека за роботизирана рехабилитация, тъй като ресурсът за ползване на тази процедура е много по-голям.

Тази година ще кандидатстваме да получим система за виртуална реалност, при която децата стават част от нея. Така може допълнително да се стимулира двигателното възстановяване. Децата са обикновено комплексно засегнати  - двигателно и интелектуално, и се надяваме тази система да разшири арсенала от средства, чрез които да осигурим високо технологична съвременна рехабилитация. 

Интервюто с проф. д-р Елена Илиева, началник на клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив,  може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38