Социалният министър е винаги върху минно поле

Очаквах да има някакви промени не само в изпълнителната власт, но и на други позиции в държавата, като областни управители и други представители на местно ниво.  Във време на избори като цяло, никой не се заема „да пипа“ такъв тип неща. Политическите лидери и партиите са се заели основно с правенето на избори, а тази почти цяла година бе изборна от пролетта – до края на октомври. Сега тези неща са на дневен ред за решение и социалният министър винаги стои върху минно поле. Това заяви политологът Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че има неща, които не са известни на широката аудитория, но натрупаните проблеми във времето и в комуникацията, са допринесли за това, оставката на Бисер Петков да бъде поискана.

Не мисля обаче, че Бисер Петков е в ролята на изкупителна жертва.

Като аргумент Стойчев подчерта, че в  социалното министерство, като цяло не може да се говори за изкупителна жертва, защото големият проблем на социалната система в България е, че тя е тежко недофинансирана.

Тази година нейният дефицит е около 3-4 млрд лева и на практика, който и министър да дойде на тази позиция, той първо е изправен пред предизвикателството „да закърпи“  финансово системите, а чак след това да мисли за реформи.

На този фон всеки иска от социалното министерство и социалната сфера все повече и повече пари, които няма откъде да дойдат. Ресурсът е твърде оскъден, за да бъдат задоволени тези искания.

Отделно, от системата се краде много. Не е възможно с чисто наказателни  мерки да се преодолеят кражбите. Когато кражбите са правило, а не изключение, каквото и да направи пъдарят,  след като навсякъде има кошери,  лозето ще бъде изядено.

Очевидно обаче става въпрос за конфликт, за който не сме били информирани и който във времето е бил потулен. Нещо от доста време се случва в тази система и сега виждаме реакция на дълготрайно натрупаните във времето проблеми.

Не мисля обаче че оставката на Петков ще доведе до някакви проблеми между коалиционните партньори и до разваляне на мнозинството.

Интервюто чуйте от звуковия файл:  


Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36