Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалният министър е винаги върху минно поле

Очаквах да има някакви промени не само в изпълнителната власт, но и на други позиции в държавата, като областни управители и други представители на местно ниво.  Във време на избори като цяло, никой не се заема „да пипа“ такъв тип неща. Политическите лидери и партиите са се заели основно с правенето на избори, а тази почти цяла година бе изборна от пролетта – до края на октомври. Сега тези неща са на дневен ред за решение и социалният министър винаги стои върху минно поле. Това заяви политологът Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че има неща, които не са известни на широката аудитория, но натрупаните проблеми във времето и в комуникацията, са допринесли за това, оставката на Бисер Петков да бъде поискана.

Не мисля обаче, че Бисер Петков е в ролята на изкупителна жертва.

Като аргумент Стойчев подчерта, че в  социалното министерство, като цяло не може да се говори за изкупителна жертва, защото големият проблем на социалната система в България е, че тя е тежко недофинансирана.

Тази година нейният дефицит е около 3-4 млрд лева и на практика, който и министър да дойде на тази позиция, той първо е изправен пред предизвикателството „да закърпи“  финансово системите, а чак след това да мисли за реформи.

На този фон всеки иска от социалното министерство и социалната сфера все повече и повече пари, които няма откъде да дойдат. Ресурсът е твърде оскъден, за да бъдат задоволени тези искания.

Отделно, от системата се краде много. Не е възможно с чисто наказателни  мерки да се преодолеят кражбите. Когато кражбите са правило, а не изключение, каквото и да направи пъдарят,  след като навсякъде има кошери,  лозето ще бъде изядено.

Очевидно обаче става въпрос за конфликт, за който не сме били информирани и който във времето е бил потулен. Нещо от доста време се случва в тази система и сега виждаме реакция на дълготрайно натрупаните във времето проблеми.

Не мисля обаче че оставката на Петков ще доведе до някакви проблеми между коалиционните партньори и до разваляне на мнозинството.

Интервюто чуйте от звуковия файл:  


Още от категорията

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150..

публикувано на 26.11.20 в 10:48

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата,..

публикувано на 26.11.20 в 10:14

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката

"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо..

публикувано на 25.11.20 в 16:44