Ценна археология от "Форум - Север" и от "Църквище" в ПУ

Ценни археологически находки – рисувана римска керамика, лампи и монети от II-IV век открити от „Форум-Север“ в Пловдив представиха на традиционната изложба в Пловдивския университет. На нея бяха изложени и находки от IV-VI век от местността „Църквище“ до село Драгойново, община Първомай. 

Всички студенти от специалност „Археология“ на катедра „История и археология“  участват в летните практики. На срещата преподавателите и археолозите представиха находките от двете проучвания, на които са работили това лято.  Доц. д-р Иво Топалилов, ръководител на разкопките в Църквището, заяви, че това е най-ранният в Тракия открит манастир. 

За първи път участват студенти от Пловдивския университет, акцентира доц. Топалилов. Той уточни, че са открили ценни оброчни плочки на Тракийския конник и на Зевс и Хера, както и утвар от манастира - бронзов кръст от полилей, бронзови дръжки от кандила и много други. 

Археолог Мая Мартинова обясни, че в Пловдив са разкрили нумизмитични находки, сред тях монети от II век от Македонския съюз, лампи от IV век, прешлени, катарами от VI век и други. Всички находки доказват, че този обект разкрива  безценни данни за живота на Филипопол. Там разкопките продължават.

За нас най-ценното е възстановената връзка между водещи институции на археологията в България. Това са Центърът по тракология, РАМ-Пловдив и ПУ. Също това, че студенти могат да провеждат стаж на такива важни обекти- Форум Север и Църквището, каза гл. ас. д-р Божидар Драганов. 

Той съобщи, че от обекта на Драгойново е открит фрагмент от оброчна плочка, посветена на върховните божества Зевс и Хера, върху която личи изписаното име на богинята и се датира във II - III в. сл. Хр.

Припомням, че изложби за летните практики на студентите в ПУ се правят от 1995 година по идея на създателя на катедрата доц. д-р Иван Джамбов. Поздравявам всички, че продължавате традицията. Изложбата има своето място в годината, в която Пловдив е европейска културна столица. През 2019-а отбелязваме и вековен юбилей от рождението на баща ми Христо Джамбов, който в продължение на 28 години е бил директор на Археологическия музей, каза доц. Джамбов.

Галерия

Още от категорията

Тони Пранджева открива изложба "Цветни настроения"

В Балабановата къща самостоятелната изложба открива Тони Пранджева. Керамичните пана и мозайки са едно пътешествие в „Цветни настроения” на авторката. Колекцията включва 15 произведения решени в духа на предстоящите празници Коледа и Нова година. Интервюто с Тони Пранджева е в звуковия файл.

публикувано на 11.12.19 в 12:36

Потопете се във вихъра на 20-те от миналия век

Студентите от втори курс специалност „Дизайн на облеклото“ в АМТИИ, подготвят модния спектакъл „Потопете се във вихъра на 20-те“. Заедно със своята преподавателка д-р Динка Касабова работят по детайлите и решенията за колекцията. Джесика Ризова и Гергана Кумчева са убедени, че в АМТИИ получават добро обучение, като вярват във възможностите за..

публикувано на 11.12.19 в 12:15

Нямах особени очаквания, което прави насладата по-хубава

Журналистът Емил Спахийски научава, че получава наградата за дебют на фестивала „Златен ритон“, когато каца на летище София, след 20 часов полет от Индия. От летището директно заминах за Пловдив, чакаха ме с кола. За съжаление закъснях с 15 минути, лично да се кача на сцената, но радостта остана същата. Нямах особени очаквания, което..

публикувано на 11.12.19 в 11:40

Великите европейци - Наполеон Бонапарат, втора част

На границата между 18 и 19 век, Великата Френска революция почти е изяла децата си, почти е изчерпила смисъла си, предизвикала е всички държави в Европа и е докарала Франция до дъното на хаоса. Тя има нужда от спасител и го намира в лицето на генерал Наполеон Бонапарт.  Той е на 30, когато зарязва армията в Египет и се връща в Париж, където..

публикувано на 11.12.19 в 10:24

14- годишна художничка е "Рицар на добрата воля" в Асеновград

14-годишната Ирина Павлова спечели приза "Рицар на добрата воля" за най-добра доброволческа инициатива в Асеновград. Младата художничка бе наградена заради благотворителната си кампания "Подари усмивка с анимационен герой", по време на която Ирина дари над 60 свои картини на болници и детски градини, а в каузата се включиха и други деца от Пловдив..

публикувано на 10.12.19 в 12:00