Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ценна археология от "Форум - Север" и от "Църквище" в ПУ

Ценни археологически находки – рисувана римска керамика, лампи и монети от II-IV век открити от „Форум-Север“ в Пловдив представиха на традиционната изложба в Пловдивския университет. На нея бяха изложени и находки от IV-VI век от местността „Църквище“ до село Драгойново, община Първомай. 

Всички студенти от специалност „Археология“ на катедра „История и археология“  участват в летните практики. На срещата преподавателите и археолозите представиха находките от двете проучвания, на които са работили това лято.  Доц. д-р Иво Топалилов, ръководител на разкопките в Църквището, заяви, че това е най-ранният в Тракия открит манастир. 

За първи път участват студенти от Пловдивския университет, акцентира доц. Топалилов. Той уточни, че са открили ценни оброчни плочки на Тракийския конник и на Зевс и Хера, както и утвар от манастира - бронзов кръст от полилей, бронзови дръжки от кандила и много други. 

Археолог Мая Мартинова обясни, че в Пловдив са разкрили нумизмитични находки, сред тях монети от II век от Македонския съюз, лампи от IV век, прешлени, катарами от VI век и други. Всички находки доказват, че този обект разкрива  безценни данни за живота на Филипопол. Там разкопките продължават.

За нас най-ценното е възстановената връзка между водещи институции на археологията в България. Това са Центърът по тракология, РАМ-Пловдив и ПУ. Също това, че студенти могат да провеждат стаж на такива важни обекти- Форум Север и Църквището, каза гл. ас. д-р Божидар Драганов. 

Той съобщи, че от обекта на Драгойново е открит фрагмент от оброчна плочка, посветена на върховните божества Зевс и Хера, върху която личи изписаното име на богинята и се датира във II - III в. сл. Хр.

Припомням, че изложби за летните практики на студентите в ПУ се правят от 1995 година по идея на създателя на катедрата доц. д-р Иван Джамбов. Поздравявам всички, че продължавате традицията. Изложбата има своето място в годината, в която Пловдив е европейска културна столица. През 2019-а отбелязваме и вековен юбилей от рождението на баща ми Христо Джамбов, който в продължение на 28 години е бил директор на Археологическия музей, каза доц. Джамбов.

Галерия

Още от категорията

Фестивалът Синелибри се открива в Пловдив

Международният кино-литературен фестивал Синелибри  се открива в Пловдив. Тази година  той се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към  Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век.  Откриването тази вечер е с  документалния филм „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева. Филмът е..

публикувано на 23.10.20 в 06:15

Галерия „Резонанс“ открива изложба „3И х 3“

Галерия „Резонанс“ открива изложба с участието на трима автори, които носят името Иван, но работят в различни жанрове. Това са Иван  Генов - живопис, Иван Ламбров – скулптура от стъкло и Иван Нинов – графика. Вернисажът е на 22 октомври от 16 до 19 часа. Изложбата може да бъде разгледана до 16 ноември. Иван Ламбров е творец, който умее..

публикувано на 22.10.20 в 12:16

Мултимедиен концерт "Кино и класика" в Дома на културата

Цигуларката Мила Георгиева и  пианистът Георги Черкин са солисти на  мултимедийния концерт  „Кино и класика“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив. Той  е част от Календара на културните събития на града и ще се състои в Дома на културата с диригент Максим Ешкенази.   Програмата „Кино и класика“  е  комбинация от виртуозни..

публикувано на 22.10.20 в 08:21

Откриват паметника на Златю Бояджиев в Брезово

Паметникът на Златю Бояджиев ще бъде открит официално днес в родния му град Брезово с водосвет.  Церемонията е част от честването на 117-ата годишнина от рождението на именития художник.  Двуметровият паметник бе поставен на площада пред сградата на общината още през лятото, но организаторите решиха тържественото откриване да съвпадне с..

публикувано на 22.10.20 в 07:38

Великите европейци - Георгиос Папаниколау

Един от най-злите бичове за човечеството още от грехопадението насам, наричаме „рак“. Дали по чисто анатомични или наистина по библейски причини, защото нали помним, че точно Ева подлъгва Адам да яде от забранения плод, два вида рак се срещат само при жените – на гърдата и на маточната шийка. Ранната им диагностика е ключова, но векове наред..

публикувано на 21.10.20 в 10:35