Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След журналистическо разследване на Нова

Проверяват д-р Мануков поставял ли е стент на здрав пациент

В Районна прокуратура Пловдив е назначена предварителна проверка по жалба на пловдивчанина Динко Бобчев за това, че в УМБАЛ "Пловдив" е направен опит да му поставят стент без да има нужда от него.  В момента Икономическа полиция проверява случая, съобщи за радио Пловдив районният прокурор Атанас Илиев. 

По думите му, жалбата е към Окръжна Прокуратура, но още на  15 октомври тя е била препратена по компетенция към Районна прокуратура. От миналата седмица РЗОК Пловдив също проверява случая, съобщи за Радио Пловдив директорът на УМБАЛ Пловдив д-р Аргир Аргиров. 

Тази сутрин той е издал заповед, с която иска обяснение от ръководителя на Отделението по инвазивна кардиология доц. д-р Иван Мануков във връзка с разследването на Нова ТВ по разказа на Бобчев, в който се посочва доц. д-р Мануков. Заповедта е от тази сутрин, а становището се очаква до 2-3 дни, съобщи за Радио Пловдив д-р Аргиров. По думите му, тогава и болницата ще реши какво да прави по случая. 

Той не пожела да го коментира с мотив, че познава подалия жалбата Динко Бобчев, и предпочита първо да приключат проверките на контролните органи. Никога досега в Отделението по инвазивна кардиология не е имало оплаквания, допълни Аргиров. Той е категоричен, че докато траят проверките на РЗОК и Прокуратурата, няма да отстрани доц. Мануков.

Скандална история! Изключително съм изненадан. - така доц. Мануков коментира пред Радио Пловдив случая и подозренията към него.  

Той разказа, че пациентът е лекуван два пъти като постъпва в отделението по спешност.  Според лекаря най- вероятно Бобчев не е разбрал обяснението на медиците за състоянието си. Няма друго обяснение, подчерта Мануков.

Ако съм искал да поставя стент, щях да го направя, докато е на масата. Един път беше излязъл от ритъм, втория път с болки в гърдите, как да го върнеш този човек. 

Д-р Иван Мануков сам е предложил на ръководството на УМБАЛ "Пловдив" да покани експерти, да се отвори архива, който е наличен, и да се направи проверка. Стремиш се да си перфектен, екипът така работи и изведнъж вместо благодарност, се излива такава помия. За самата фактология съм спокоен и за същността на нещата, но иначе нямам обяснение за случилото се. 

Той подчерта, че всеки месец са проверявани от Здравната каса и досега не са констатирани нарушения, а най- добри отзиви. Хиляди пациенти сме лекували годишно и не е имало подобен скандал, добави доц. Мануков.

Още от категорията

Четирима ученици в Пазарджик са с коронавирус

105 са учениците в Пазарджик, които са поставени под карантина. Четирима от тях са с положителен тест за коронавирус. Под карантина са и 14 педагози.  Към момента няма затворени учебни заведения, в три паралелки обучението се провежда дистанционно, каза началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова. "Общо в 16 училища имаме..

публикувано на 23.10.20 в 08:44

140 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдив, 1595 са в страната

Пореден ден с рекорден ръст на заразените с КОВИД-19.  1595 са новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие у нас. Това е 17,65 на сто при направени 9038 PSR теста, показват данните на Единния информационен портал.  16 033 са активните случаи, от които 1792 са в болница, а 112 са на интензивно лечение.  Най-много новозаболели..

обновено на 23.10.20 в 06:31

Отварят офертите за строителството на стадион "Ботев"

Днес ще станат ясни ценовите оферти за строителството на стадион Ботев в Пловдив. Пет фирми подадоха оферти в обявената от местната власт обществена поръчка.   Максималната цена за изграждането на съоръжението е 53 милиона лева, от които 23 милиона отпусна правителството. На отварянето на офертите ще присъства заместник-кметът Пламен..

публикувано на 23.10.20 в 06:30

УХТ е домакин на 67-мата научна конференция

Традиционната 67 -ма научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии-2020” в Университета по хранителни технологии – Пловдив за първи път ще се проведе в хибридна форма . Участниците от чужбина ще се включат On-Line, а българските ще присъстват в зала „Хоризонт“. Научният форум ще бъде открит от ректора на..

публикувано на 23.10.20 в 06:25

145 лекари стоматолози полагат Хипократова клетва

45-ти випуск от 145 лекари по дентална медицина изпраща днес Медицинския университет в Пловдив.  През 2020-та  се отбелязват 50 години от основаването на стоматологичния факултет.  За първи път тържествената промоция на випуска стоматолози ще се проведе на открито в парковото пространство при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки...

публикувано на 23.10.20 в 06:20