Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филми за Емил Чакъров и Соня Йончева на "Златния ритон"


...Хора от шест поколения идваха за поклонението  днес пред Стефан Данаилов в Народния театър.  Един възрастен човек ми разказа, че толкова хора, не е виждал от времето за Гунди и Котков... Всеки има спомен за Стефан Данаилов, това разказа за Радио Пловдив журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е автор на книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“.

 Георги Тошев участва в „Златния ритон“ с два документални филма:  „Реквием“ за изключителния и отишъл са рано диригент Емил Чакъров, който е бил и директор на Пловдивска филхармония през 70-те години, и за пловдивчанката и световноизвестното сопрано Соня Йончева „Sempre Libera“.

Когато снимах филмите за Емил Чакъров и за Соня Йовчева, пътувах много, в САЩ,  стигнах до Мексико, Париж и други столици, и  на културната общност навсякъде името Емил Чакъров говореше много. За съжаление, за разлика от нас, ние живеем във време на къса памет. Но съм категоричен, че България няма друг диригент като Емил Чакъров.

Голяма част от филма за Соня Йончева „Sempre Libera“ е сниман в Пловдив, защото когато идва в България, колкото и да е за малко, тя винаги отива, както казва и във филма „в моя Пловдив“.

Соня Йончева е световноизвестна звезда. Това казах и на среща в Матера на пловдивския представител на Пловдив Европейска столица на културата, че всяко събитие, отбелязване, откриване, трябва да е с нейно участие. Тя, заедно с Кейт Бланшет, са единствените две жени в света, които носят часовниците „Ролекс“, но това оставям да оценят от Гинес, важнен е нейният артистичен талант. В САЩ,  само за един уикенд, когато пускат оскаровия „Ла ла ленд“, филмът за нея е преди него в бокс офис класациите. Тя е единствената в историята на Метрополитен опера, която за един сезон изпълнява три роли и е единствената, която изпълнява  и партия, пята само от Мария Калас и отказвана от  всички други. Ето от каква величина е звезда Соня Йончева.


Още от категорията

"Пловдив 2019" ще продължи да работи за развитието на града

Има два варианта за развитие на Фондация „Пловдив 2019“. Това обяви зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който е неин председател.  Единият е тя да се превърне в структура за събития, маркетинг и реклама и да продължава да развива бранда „Европейска столица на културата“. Другият – да бъде пресртруктурирана и да остане като..

публикувано на 26.11.20 в 13:00

Книгите са мощно средство за справяне с кризи

Защо от Асоциация „Българска книга“  поискаха в писмо до премиера, министъра  на образованието и министъра на културата  книжарниците да останат отворени, след като строгите ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата влязат в сила на 27 ноември.Възможно ли е физическата изолация да не се превърне в културна? Отговорът е от..

публикувано на 26.11.20 в 11:06

Бетовен в онлайн мост между Радио Пловдив, Залцбург и Цюрих

Два юбилейни концерта, посветени на 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат днес и утре за слушателите на радио Пловдив  след новините в 19 ч.  Проявата е в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Тримонтиада“. Концертите ще се осъществят едновременно от Голямото студио на..

обновено на 26.11.20 в 07:23

Пловдивският драматичен театър продължава и в локдауна

След голямото затваряне от този петък, в областта на културата  се "преустановяват групови културни и развлекателни дейности, без театрите, където са разрешени посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките " . Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев в интервю за Радио Пловдив определи това решение като..

публикувано на 25.11.20 в 16:05

Пловдивската опера свали спектаклите си до 17-и декември

Ръководството на Държавна опера - Пловдив взе решение да отмени всички спектакли от афиша си за периода от 27-и ноемви до 17-и декември, въпреки че в новата ситуация има възможнаст да приема прублика до 30% от капацитета на салона. Отменят се представленията  „Зад кулисите на "Баядерка“, както и премиерата на балета,  мюзикълът "Евита", концертът..

публикувано на 25.11.20 в 14:59