Филми за Емил Чакъров и Соня Йончева на "Златния ритон"


...Хора от шест поколения идваха за поклонението  днес пред Стефан Данаилов в Народния театър.  Един възрастен човек ми разказа, че толкова хора, не е виждал от времето за Гунди и Котков... Всеки има спомен за Стефан Данаилов, това разказа за Радио Пловдив журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е автор на книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“.

 Георги Тошев участва в „Златния ритон“ с два документални филма:  „Реквием“ за изключителния и отишъл са рано диригент Емил Чакъров, който е бил и директор на Пловдивска филхармония през 70-те години, и за пловдивчанката и световноизвестното сопрано Соня Йончева „Sempre Libera“.

Когато снимах филмите за Емил Чакъров и за Соня Йовчева, пътувах много, в САЩ,  стигнах до Мексико, Париж и други столици, и  на културната общност навсякъде името Емил Чакъров говореше много. За съжаление, за разлика от нас, ние живеем във време на къса памет. Но съм категоричен, че България няма друг диригент като Емил Чакъров.

Голяма част от филма за Соня Йончева „Sempre Libera“ е сниман в Пловдив, защото когато идва в България, колкото и да е за малко, тя винаги отива, както казва и във филма „в моя Пловдив“.

Соня Йончева е световноизвестна звезда. Това казах и на среща в Матера на пловдивския представител на Пловдив Европейска столица на културата, че всяко събитие, отбелязване, откриване, трябва да е с нейно участие. Тя, заедно с Кейт Бланшет, са единствените две жени в света, които носят часовниците „Ролекс“, но това оставям да оценят от Гинес, важнен е нейният артистичен талант. В САЩ,  само за един уикенд, когато пускат оскаровия „Ла ла ленд“, филмът за нея е преди него в бокс офис класациите. Тя е единствената в историята на Метрополитен опера, която за един сезон изпълнява три роли и е единствената, която изпълнява  и партия, пята само от Мария Калас и отказвана от  всички други. Ето от каква величина е звезда Соня Йончева.


Още от категорията

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота от 9 часа...

публикувано на 13.12.19 в 10:35

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12

Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова с изложба в U PARK

Обща изложба „Fifty Fifty“ на Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова се открива тази вечер в галерия „U PARK“. „Наименованието на изложбата идва от равния брой творби, които показваме“ – обяснява Илков. Художникът излага 10 живописни платна и 3 метални пластики, а Божилова показва 13 арт фотографии. „Отделна е алюзията, че тази година..

публикувано на 13.12.19 в 07:42

Коледни концерти на студентите от АМТИИ

Коледен концерт на студентите по класическо пеене и вокални ансамбли от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство-Пловдив ще се проведе тази вечер от 17,30 часа.  Преподаватели на младите изпълнители са  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и доц. д-р Пламен Първанов. Концертът се посвещава на проф. Калина Жекова - дългогодишен..

публикувано на 13.12.19 в 07:28

Опознай света, за да обикнеш родината си!

Художник, астролог и пътешественик – това е визитната картичка, която най-точно описва твореца Георги Терзиев. През последните години той е натрупал спомени от 45 страни от 3 континента. През последните месеци е посетил Зимбабве, Етиопия, ЮАР, Азербайджан и Грузия. Кредото на Георги Терзиев е „Опознай света, за да обикнеш родината..

публикувано на 12.12.19 в 16:30