Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Очакваме добър диалог и с новия социален министър

Александър Сиди
Снимка: БГНЕС

Очаквах промени в социалното министерство, но е и оставка на министър Бисер Петков, каза Александър Сиди, депутат от ВМРО. Нямаше такива индикации и на последното заседание на парламентарната социална комисия.

Той беше човек, който виждаше проблемите,  но очевидно не са му стигнали силите да ги промени. Като цало обаче диалогът с министъра беше добър.

Няма напрежение между нас и ГЕРБ по тази смяна на министъра, въпреки, че коалиционният съвет ще се проведе след като оставката вече е факт.

Въпреки това, очакването е да не се стига до конфликти в министерството и да работят добре с новия министър Деница Сачева.

По отношение на последите точки на напрежение в сектора депутатът открои очакваните по- ниска втора пенсия и проблемът с фалшивите болнични.

Втората пенсия се оказва пълен крах, но налагането на нова социална система няма как да стане за ден- два. Натрупването на достатъчни средства може да отнеме до 70 години, както прогнозират експертите.

По отношение на болничните – проблем има и той не може да бъде прехвърлян върху добросъвестно плащите хора.

В разговора Александър Сиди обяви, че темата за Истанбулската конвенция е затворена за нашето общество, не само заради общественото неприемане, но и заради прознесеното решение на КС, който я определи като несъответстваща на Конституцията.


Още от категорията

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия. Разговор с Иванка Киркова , началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия.  Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните..

обновено на 28.10.20 в 10:59

Бюджет 2021 е напълно кампаниен и ни чака дългова криза

Повече пари за здравеопазване през 2021 година, и още пари за заплати, запазаване на работни места, това декларираха от правителство за бюджета след като президентът Румен Радев заяви, че той е "разоряващ". Отделени са 1 млрд. 650 млн. лева за домакинствата,  577 млн. за бизнеса, 749 млн. лева свързани с държавните структури, за борба с коронавируса...

обновено на 28.10.20 в 10:37

Съгласяваме се с мерките за две седмици в баровете и клубовете

От четвъртък, 29 октомври, в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, сред които са и тези свързани със заведенията.  Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.  Деян Найденов, собственик на 11 нощни заведения в Пловдив каза пред Радио..

публикувано на 28.10.20 в 10:02

Не е задължително да прекараме Ковид-19

„ Не е задължително да преболедуваме коронавируса, за да имаме имунитет. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност и така да се предпазим. Можем да си останем рискови,  както към всички онези вируси, които дори не познаваме “ – заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, завеждащ инфекционното отделение на МБАЛ Пазарджик...

обновено на 27.10.20 в 17:41

Зелената система в Пловдив е в неравна битка със застрояването

На всеки жител на град с мащабите на Пловдив според Закона за устройството на територията (ЗУТ) се падат по 20 квадратни метра зелени площи .  Реалностите са далеч от регламента – в момента всеки пловдивчанин разполага едва с 11 % от полагащите му се по закон зелени площи - това са 2,2 квадратни метра .  Заложено е след 20 години..

публикувано на 27.10.20 в 17:37