В Пазарджик показват видео за демократичните промени

По повод 30 години от началото на демократичните промени Държавен архив - Пазарджик показва съхранен видеозапис от първия митинг в града, организиран от независими демократични формации и движения. Той е проведен на 3 декември 1989 г. на колодрума в парк - остров "Свобода".

Ентусиазмът, големите надежди и очакванията за демократични промени, справедливост и по-добър живот са в основата на изказванията на участниците. Сред ораторите са д-р Желю Желев, д-р Константин Тренчев, Георги Спасов, Илия Минев, Емил Кошлуков и др.

Видеодокументът за първите стъпки на демократичните промени в Пазарджик и първата демократична гражданска проява в града ще бъде представен пред публика от 11,30 часа в културния салон в сградата на ДТК "Константин Величков".


Още от категорията

Рождествена работилница отвори в Златоград

В Златоград започна поредното издание на Рождествената творческа работилница. Целта на инициативата е да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники, каза отец Константин Атанасов, организатор и вдъхновител на проявата. Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за..

публикувано на 14.12.19 в 16:31

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота..

обновено на 14.12.19 в 12:37

Нов аквариум с 36 вида корали в Природонаучния музей

В живата експозиция на музея е открит нов аквариум с 36 вида корали, няколко вида безгръбначни и риби.  Сред красивите обитатели на умаления коралов риф са ярката „морска ябълка“ ( Pseudocolochirus sp. ), която е роднина на морските звезди и морските таралежи (тип Бодлокожи), пищната морска бета ( Calloplesiops altivelis ), чудатата листоноса..

обновено на 14.12.19 в 12:36

Соня Хемерник вече е на небето

На 93- годишна възраст си отиде една от примите на Пловдивската опера от близкото минало - Соня Хамерник. В продължение на десетилетия тя изигра многобройни представления на сцените у нас и в чужбина, а нейното мецосопрано покорява публиката навсякъде. „Сцената беше моя живот. Щастлива съм, че имах възможност да пея в такъв силен, направо..

публикувано на 14.12.19 в 12:33

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12