Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7000 животновъди може да не получат подпомагане

| обновено на 03.12.19 в 14:33

Бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Здравната каса (НЗОК) за догодина ще бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала. Сред основните промени спрямо предложения от правителството вариант е осигурителният минимум за земеделските производители. Ресорната комисия в парламента ще определи на 420 лева месечно или 20 лева повече спрямо настоящото ниво, докато кабинетът първоначално настояваше за 610 лева. 

В Пловдив заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева коментира темата: Нашата позиция беше, че предложеният размер е стряскащо висок. Да, вероятно трябва да има корекция на прага, но това трябва да бъде направено след анализ, за да не се получи затрудняване на фермерите под никаква форма. Надявам се да бъде в тяхна полза и в техен интерес.

Кръстева не се ангажира с отговор на въпроса какъв размер е нормалната сумата за осигуряване за земеделските производители, и коментира, че това е тема на Министерство на финансите.

Заместник-министърът на земеделието участва в представянето на SWOT анализ за околната среда и климата, изработен от Аграрния университет в Пловдив. По думите й, той вече е входиран в Министерството. Там е създадена координационна група, която  прави преглед на предложението на университета, след което предстои да го приеме и да бъде публикуван в страницата на ведомството в панел ОСП, за да може всички заинтересовани страни да се запознаят. 

Кръстева очаква това да се случи до седмица-две.

На вниманието на експертите в министерството в момента е Регламентът за преходния период, тъй като той засяга плащанията през 2021 година.

Няма текст за преходна национална помощ и в момента дебатът върви в тази посока.  България настоява за включването на тази схема и в 2021 година. Това означава, че 7 хиляди земеделски стопанства в сектор животновъдство – овце и кози - са под въпрос дали ще получат подпомагане през 2021 година. Те не получават друго подпомагаме и ако Комисията говори за това, че 2021 г. ще се прилагат сегашните правила със сегашните бюджети, съвсем логично е да бъде включена преходната национална помощ и ние настояваме за това. Става дума за около 32-33 милиона лева, насочени към стопани, отглеждащи овце и кози, или около 37-38 лева на животно, поясни Кръстева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е човекът,..

публикувано на 09.09.24 в 10:05