7000 животновъди може да не получат подпомагане

| обновено на 03.12.19 в 14:33

Бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Здравната каса (НЗОК) за догодина ще бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала. Сред основните промени спрямо предложения от правителството вариант е осигурителният минимум за земеделските производители. Ресорната комисия в парламента ще определи на 420 лева месечно или 20 лева повече спрямо настоящото ниво, докато кабинетът първоначално настояваше за 610 лева. 

В Пловдив заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева коментира темата: Нашата позиция беше, че предложеният размер е стряскащо висок. Да, вероятно трябва да има корекция на прага, но това трябва да бъде направено след анализ, за да не се получи затрудняване на фермерите под никаква форма. Надявам се да бъде в тяхна полза и в техен интерес.

Кръстева не се ангажира с отговор на въпроса какъв размер е нормалната сумата за осигуряване за земеделските производители, и коментира, че това е тема на Министерство на финансите.

Заместник-министърът на земеделието участва в представянето на SWOT анализ за околната среда и климата, изработен от Аграрния университет в Пловдив. По думите й, той вече е входиран в Министерството. Там е създадена координационна група, която  прави преглед на предложението на университета, след което предстои да го приеме и да бъде публикуван в страницата на ведомството в панел ОСП, за да може всички заинтересовани страни да се запознаят. 

Кръстева очаква това да се случи до седмица-две.

На вниманието на експертите в министерството в момента е Регламентът за преходния период, тъй като той засяга плащанията през 2021 година.

Няма текст за преходна национална помощ и в момента дебатът върви в тази посока.  България настоява за включването на тази схема и в 2021 година. Това означава, че 7 хиляди земеделски стопанства в сектор животновъдство – овце и кози - са под въпрос дали ще получат подпомагане през 2021 година. Те не получават друго подпомагаме и ако Комисията говори за това, че 2021 г. ще се прилагат сегашните правила със сегашните бюджети, съвсем логично е да бъде включена преходната национална помощ и ние настояваме за това. Става дума за около 32-33 милиона лева, насочени към стопани, отглеждащи овце и кози, или около 37-38 лева на животно, поясни Кръстева. 


Галерия

Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36