Премиера на книгата "Тъй рече баба Ега"

В книжарница „Хермес – Централ“ е премиерата на книгата „Тъй рече баба Ега“. Авторът Ивинела Самуилова е богослов и изследва българския фолклор. Това е роман за народната мъдрост, посланията на древното знание и поуките.

Горни праг е едно място, което не съществува. Както казва един от големите изследователи на българския фолклор Димитър Маринов: „Горният праг е особено място и има възречица. Да те удари горният праг, та да видиш долния, т. е. да ти се отворят истински очите за живота. Прагът е едно място на преход, доста използвано в ритуалите и обредните практики навремето. Там се случва срещата на световете. Те се разделят, но могат да бъдат събрани, като зависи с каква сила си имаме работа. Баба Ега е лечитлка, чиято възраст никой не знае. Всички помнят, че винаги е живяла там. Важно е, защото състоянието да бъде в преходна възраст е естествено за лечителите. Обредно изискване за тях е да бъдат ритуално чисти. Болното да бъде излекувано, и да бъде възстановено цялото на човека. Това означава и думата изцеление.  

Инетрвюто с Ивинела Самуилова е в звуковия файл.


Още от категорията

Рождествена работилница отвори в Златоград

В Златоград започна поредното издание на Рождествената творческа работилница. Целта на инициативата е да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники, каза отец Константин Атанасов, организатор и вдъхновител на проявата. Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за..

публикувано на 14.12.19 в 16:31

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота..

обновено на 14.12.19 в 12:37

Нов аквариум с 36 вида корали в Природонаучния музей

В живата експозиция на музея е открит нов аквариум с 36 вида корали, няколко вида безгръбначни и риби.  Сред красивите обитатели на умаления коралов риф са ярката „морска ябълка“ ( Pseudocolochirus sp. ), която е роднина на морските звезди и морските таралежи (тип Бодлокожи), пищната морска бета ( Calloplesiops altivelis ), чудатата листоноса..

обновено на 14.12.19 в 12:36

Соня Хемерник вече е на небето

На 93- годишна възраст си отиде една от примите на Пловдивската опера от близкото минало - Соня Хамерник. В продължение на десетилетия тя изигра многобройни представления на сцените у нас и в чужбина, а нейното мецосопрано покорява публиката навсякъде. „Сцената беше моя живот. Щастлива съм, че имах възможност да пея в такъв силен, направо..

публикувано на 14.12.19 в 12:33

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12