"Икар от Кочериново" е филм за човешкия дух

Моята кариера винаги е била в журналистиката, в писането на сценарии. В един момент пожелах да бъда и режисьор, защото не е хубаво човек да контролира историята, която иска да разкаже, а – да  разкаже интересната история, която иска. А историята „Икар от Кочериново“ е именно такава. Тя е свързана и с Пловдив и е много вълнуваща. Това заяви журналистът  и автор на документалния филм „Икар от Кочериново“.Емил Спахийски.

Във филма, който  представя фестивалът „Златен ритон“,  става въпрос за човека, създал първия и единствен български хеликоптер. Той е полетял по време на изпитателни полети на летище Крумово през 1991 г. и веднага след това остава като експонат в Музея на авиацията. Създателят му се казва Николай Поповски.

По думите на Спахийски, той приема разказаната история като своя съдба, тъй като първият му репортаж в живота като журналист през 1993 г., е бил посветен на него във в. „Труд“.

Познавам историята на Поповски от много време и му се възхищавам, защото духът му е много силен. Той прави 11 опита да го направи в задния двор на бащината си къща и успява, без да е учил за това, без да има специална подготовка.

Един хеликоптер се сглобява от 10 000 части и болтове. Този филм не е за хеликоптера, той е за човешкия дух, подчерта Спахийски.


Още от категорията

Рождествена работилница отвори в Златоград

В Златоград започна поредното издание на Рождествената творческа работилница. Целта на инициативата е да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники, каза отец Константин Атанасов, организатор и вдъхновител на проявата. Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за..

публикувано на 14.12.19 в 16:31

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота..

обновено на 14.12.19 в 12:37

Нов аквариум с 36 вида корали в Природонаучния музей

В живата експозиция на музея е открит нов аквариум с 36 вида корали, няколко вида безгръбначни и риби.  Сред красивите обитатели на умаления коралов риф са ярката „морска ябълка“ ( Pseudocolochirus sp. ), която е роднина на морските звезди и морските таралежи (тип Бодлокожи), пищната морска бета ( Calloplesiops altivelis ), чудатата листоноса..

обновено на 14.12.19 в 12:36

Соня Хемерник вече е на небето

На 93- годишна възраст си отиде една от примите на Пловдивската опера от близкото минало - Соня Хамерник. В продължение на десетилетия тя изигра многобройни представления на сцените у нас и в чужбина, а нейното мецосопрано покорява публиката навсякъде. „Сцената беше моя живот. Щастлива съм, че имах възможност да пея в такъв силен, направо..

публикувано на 14.12.19 в 12:33

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12