Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.


Още от категорията

327 са новите случаи на КОВИД-19 у нас, в Пловдив - 14

327 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 14,5 на сто от направените 2257 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал.  На първо място по брой новозаразени с КОВИД-19 е София - 125, следва Благоевград с 31 положителни резултата и Търговище с 25.  В Пловдив те са 14, в Пазарджик – 11, а в Смолян – 3...

публикувано на 26.10.20 в 06:30

Каназирева свиква Медицинския щаб към областната администрация

Заради увеличаващите се случаи на КОВИД-19 в региона областният управител Дани Каназирева свиква днес заседание на Медицинския щаб, на което ще присъстват директорите на всички болници в региона, представителите на държавните институции и кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Целта е да се прецени ситуацията и да се обсъдят допълни противоепидемични..

публикувано на 26.10.20 в 06:25

И МУ - Пловдив с призив за доброволци лекари и мед.сестри

След като най-голямата болница в страната – УМБАЛ „Св. Георги“, излезе с призив към доброволци, които да помагат в КОВИД-отделенията, ръководството на Медицинския университет - Пловдив също отправи призив към стажанти лекари и медицински сестри за доброволен труд в КОВИД и други отделения и клиники.  Апелът е във връзка с увеличаващия се брой..

публикувано на 26.10.20 в 06:21

Започва обществено обсъждане на Общия устройствен план на Пловдив

Обществено обсъждане  на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив започва  от днес до сряда  в сградата на Общинския съвет на ул. "Авксентий Велешки" №20. Проектът подлежи на задължително обществено обсъждане по реда на чл.127 ал.1 от ЗУТ (Закона за устройството на територията).  Според графика на общината, днес е..

публикувано на 26.10.20 в 06:13

Премиерът Борисов е с COVID-19

Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Това обяви той в профила си във фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни.  След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на..

публикувано на 25.10.20 в 15:56