Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03