Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.


Още от категорията

Глобиха с по 5000 лева 92-ма пловдивчани за забранени разходки

92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това съобщи кметът Здравко Димитров след конферентна връзка с директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев. Санкциите са наложени по приетият миналата седмица Закон за извънредното..

публикувано на 29.03.20 в 19:22

Лошо бъдеще за Пловдив прогнозира ген. Мутафчийски!

„Пловдив не е добър пример за спазване на карантината -  улиците се пълнят, хората се събират, магазините работят.    Всичко това сочи, че  Пловдив го очаква лошо бъдеще“ -    прогнозира проф. Мутафчийски в следобедния  отчет на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Той добави,че в Пловдив не се правят достатъчно..

обновено на 29.03.20 в 18:06

Пловдив затяга мерките срещу COVID-19 от утре

"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив. "Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за..

обновено на 29.03.20 в 17:43

2535 в карантина в областта, нови трима заразени в Пловдив

За трима  нови заразени с коронавирус в Пловдивска област  бе съобщено днес.   Областният управител Дани Каназирева уточни, че по данни на РЗИ-Пловдив, единият от пациентите е приет в УМБАЛ „ Каспела“ с оплаквания и съмнение за тази инфекция.  Той е хоспитализиран в новосъздадения блок за прием и изолация на пациенти с  вируса.   Другите двама..

публикувано на 29.03.20 в 13:16

От утре - цялата полиция по улиците на Пловдив!

От понеделник цялата пловдивска полиция се включва в  контрол по спазването на противоепидемичните мерки в града и населените места в областта.   Със заповед на началника на Областната дирекция на  МВР ст. комисар Йордан Рогачев  се прекратяват всички отпуски на полицаите от утре.   На национално ниво, той отправя предложение да бъде..

публикувано на 29.03.20 в 12:54