Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27