Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство от Пловдив източило 3 млн. лева от НОИ по перфектна схема

| обновено на 03.12.19 в 17:30

Крупна схема за източване на НОИ чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране разкриха  Икономическа полиция и Районна прокуратура – Пловдив. По първоначални данни на бюджета са нанесени огромни щети, които до момента се изчисляват на три милиона лева, но при разследването ще излязат още, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. 

Схемата, действала от 2016 г. до сега, е проста, но изключително ефикасна, добави той.  Тя е замислена  и осъществена от 62-годишната бивша служителка на НОИ Александрина Георгиева, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика. Съучастници са били нейната дъщеря е мъжът, с който живеела на семейни начала. 

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка крупни суми за да придобият необходимите „точки“ за пенсия, като обещавала пълно обслужване. 

Вместо това обаче, Георгиева задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми, съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж. 

Подправяни са и много трудови книжки. Така някои от клиентите x наистина започнали да получават  пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП,  също постепенно установили измамата. До момента са установени 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор. 

Преди да напусне НОИ преди десет години, измамницата е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето и, по време на арестуването им, станало вчера. За това престъпление – измама в големи размери, се полагат от 1 до 8 г. затвор, уточни прокурорът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52

Рокери затрудняват движението по Подбалканския път и АМ "Тракия"

Временно затруднение на движението се очаква днес по Подбалканския път, а на 9 август по магистрала „Тракия“ в посока София.  Причината е Балканска мотообиколка, която преминава през страната ни.  С тази проява сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина.  Около 8 часа днес се очаква групата от около 150 мотоциклета да тръгне от столицата и..

публикувано на 05.08.24 в 07:12

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

обновено на 04.08.24 в 16:39