Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Наполеон Бонапарт, първа част

Генералът на Френската революция Наполеон Бонапарт е на 28, когато започва да планира военна кампания срещу Англия, но бързо разбира, че подобна инвазия не е лесна, колкото революцията, така че обръща поглед към Египет. Египет е провинция на Османската империя, но под силно английско влияние и пречи на Франция за търговия с Изтока.

 „Веднага, след като завладея Египет, ще установя контакти с индийските принцове и заедно с тях ще атакувам англичаните в собствените им владения” – твърди Наполеон пред Директорията. Това революционно управително тяло от петима души съществува от 1895 до 1899 година. Директорите вярват на своя генерал. Те вече са видели шеметните му успехи при обсадата на Тулон, потушаването на роялисткия бунт от 13 Вандемиер и блестящата първа италианска кампания. Така че Наполеон тръгва за Египет, но, освен армия, геният от Корсика и член на Френската академия, води група от 167 учени, заедно с много художници, архитекти и други творци. 

Идеята да води учени със себе си Наполеон взима от античния си кумир Александър Велики. Чието проучване на непознати земи и култури тогава и паралелното разпръскване на гръцките знания из античния свят, ражда елинистичната цивилизация. А ефектите от научния поход на Наполеон в Египет са не по-малко важни за развитието на днешния свят. Публикуването на статиите и богатата илюстрация в знаменитото „Описание на Египет” започва през 1809, като поставя началото не само на световната лудост по египетските старини, но и на египтологията като наука. 

Книгата е наистина забележителна, излиза в 18 тома е отваря погледа на света към собствената му древна история, книгата е впечатляваща и като издателски продукт. Високото качество на печата. В египетската кампания е открит и един от най-важните, ако не и най-важният артефакт на света – Розетският камък. Той представлява декрет на фараона Птолемей V Епифан, издаден през 196 г. пр.н.е., изписан върху парче черен гранит първо с древни египетски йероглифи, после с тъй нареченото демотическо писмо, а най-отдолу - на старогръцки. Оригиналът не стига до Франция, а до Британския музей в Лондон, където е и днес, но копие от тази находка осигурява базата, върху която стъпва Жан-Франсоа Шамполион, за да дешифрира текста 25 години по-късно и да изучи египетския език и двете му писмености, което води до бум в археологическите изследвания.

Ако мислите обаче, че Наполеон Бонапарт просто подражава на своя античен кумир Александър, като води учените в Египет, не се заблуждавайте – интересът му към науките е силен и траен. И има изумително доказателство за това. През 1815, когато бяга от първото заточение на остров Елба, за да стане пак император и да преживее прочутите си 100 дни, Наполеон минава през Гренобъл. Там отделя от оскъдните си часове, за да се срещне два пъти с 25-годишния Шамполион и да беседва точно за разчитането на Розетския камък. 

Разбира се, като воин, Бонапарт има интерес главно към науките и занаятите, свързани с изкуството на войната. Той е артилерист и се интересува от геодезия, балистика, металолеене, химия, минно дело. Прави опит, макар неуспешен, да въздигне нивото на френската флота, за да се противопостави на Англия, така че работи и по морското дело. Замисля и друг начин за инвазия отвъд Ламанша, като подготвя голяма въздушна флота от най-модерното европейско изобретение – балонът. Наполеон разбира достатъчно от икономика, за да може, поне за определен период, да подобри икономическото състояние на съсипаната от революционни глупости Франция, въпреки че паралелно с това не престава да води мащабни военни кампании из цяла Европа. 

Една от най-чудните науки, от които явно много разбира и наистина докрай се възползва императорът обаче, е онова, което днес наричаме ПР - начинът, по който човек изгражда своя имидж, за да постигне определени цели, а после използва постигнатите цели, за да надгражда още имидж.

Знаменит пример за уменията на Наполеон в политическия ПР е първата му италианска кампания, когато налага името и издига авторитета си във Франция. Освен за армията, младият генерал скоро става кумир за простолюдието, но и нова надежда за елита. Въпреки егоизма и талантът на френските революционери да се избиват помежду си, явно и сред тях има хора, които си дават сметка, че с политиката на хаос и насилие, накрая Революцията ще заколи сама себе си - затова търсят положителен герой. Е той им дава своя образ като търсеното „ново лице”.

 През 1796 Наполеон е начело на френската армия в Италия и постига победа след победа. Успехите му до голяма степен се дължат на новите му концепции за стратегия и тактика, за мобилност и логистика, за атаките на кавалерията и начина, по който се използва артилерията. Наполеон въоръжава с артилерия дори най-малките войскови единици и те често използват оръдията с право мерене срещу противника, много кървав, но и много ефективен метод. Затова в десетките битки, които води през живота си, Наполеон обикновено дава два, три пъти по-малко жертви от противника. В италианската кампания той „усвоява” и предоставя на Франция около 60 милиона долара в днешни пари, пленява 150 000 австрийски войници, 540 оръдия, 170 знамена, завладява нови територии като Венеция. 

В същото време Бонапарт издава и два вестника, които пропагандират огромните му военни успехи и личните му заслуги за тях. Публиката е хипнотизирана и никой не обръща внимание на предупрежденията на роялистите, че генерал Наполеон Бонапарт най-вероятно се готви за диктатор – но кой в революционна Франция слуша някакви си роялисти. И, да, в края на краищата, оказва се, че роялистите грешат – макар само донякъде. Малко по-късно Наполеон наистина поема цялата власт във Франция, но не сам и не с насилие, както често правят тираните. Не - той просто е помолен от самите французи да им стане диктатор, а после и император.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24