Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледната благотворителност отваря сърцата


С наближаването на Рождество Христово, се увеличават благотворителните инициативи под знака на Коледа.  С гледна точка към традицията  на благотворителноста, връзката и  смисъла на празника,  е Пламен Сивов от сайта Православие. БГ

Коледната благотворителност е с дълга традиция в християнската култура и  общество , но самият празник Рождество Христово като смисъл е самото въплъщение на Бога в човешки облик, приемането му като човешката природа,  и е  акт на изкуплението на човечеството.

Затова  Божието човеколюбие се превежда в християнските култури като  призив за благотворителност към всички християни за  съпричастие към всички страдащи, унижени, оскърбени, към хората в тежко положение.

В цялата история на християнството за  това  има нишки на благотворителност, но когато тя е кампанийна, свързана с отделни празници  е индикация  за упадък. Защото идеята е съпричастие и благотворителност през целия  ни живот, не само  веднъж , или пет пъти.

За истинския християнин, коледната благотворителност не може да бъде интересна,  защото тя е предназчена за другите, към хората, които нямат отношение към християнството, и е само повод, някои хора да ръзвържат кесиите си за други хора.  Всичко е маркетингова стратегия, която осигурява средства на определени организации, или каузи, в което няма нищо лошо, но в психологически смисъл, товя няма нищо общо с християнството.

Моделът, примерът за нашето милосърдие е, жертвата на Божия син.

Мярата, която се изисква от нас, християните, е да положиш душата си за ближния си.  А можем ли да кажем, че правим това всеки ден, аз не бих могъл да кажа това за себе си.  Ние се опитваме, доколкото са ни силите, доколкото ни е вярата, доколко ни е волята, да се стремим към това високо призвание.

За големите благотворителни кампании под коледния знак, Сивов разказа, че е правил опити да  разбере къде точно отиват събраните пари, за какво, кой ги управлява, и не е разбрал. Той изрази и гледната точка затова, че подобни кампании, дори когато са инициирани от президентството, не са редни, защото една държава не трябва да прехвърля върху хората отговорността затова, че трябва да се закупят кувьози.

В  дните преди Рождество Христово,  дори и за тези, които го приемат  Рождество Христово механично, без познание и вътрешно съучастие, отварянето на сърцето е много хубаво, усещането, да почувстваш другия, както себе си...

Интервюто с Пламен Сивов е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58