Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледната благотворителност отваря сърцата


С наближаването на Рождество Христово, се увеличават благотворителните инициативи под знака на Коледа.  С гледна точка към традицията  на благотворителноста, връзката и  смисъла на празника,  е Пламен Сивов от сайта Православие. БГ

Коледната благотворителност е с дълга традиция в християнската култура и  общество , но самият празник Рождество Христово като смисъл е самото въплъщение на Бога в човешки облик, приемането му като човешката природа,  и е  акт на изкуплението на човечеството.

Затова  Божието човеколюбие се превежда в християнските култури като  призив за благотворителност към всички християни за  съпричастие към всички страдащи, унижени, оскърбени, към хората в тежко положение.

В цялата история на християнството за  това  има нишки на благотворителност, но когато тя е кампанийна, свързана с отделни празници  е индикация  за упадък. Защото идеята е съпричастие и благотворителност през целия  ни живот, не само  веднъж , или пет пъти.

За истинския християнин, коледната благотворителност не може да бъде интересна,  защото тя е предназчена за другите, към хората, които нямат отношение към християнството, и е само повод, някои хора да ръзвържат кесиите си за други хора.  Всичко е маркетингова стратегия, която осигурява средства на определени организации, или каузи, в което няма нищо лошо, но в психологически смисъл, товя няма нищо общо с християнството.

Моделът, примерът за нашето милосърдие е, жертвата на Божия син.

Мярата, която се изисква от нас, християните, е да положиш душата си за ближния си.  А можем ли да кажем, че правим това всеки ден, аз не бих могъл да кажа това за себе си.  Ние се опитваме, доколкото са ни силите, доколкото ни е вярата, доколко ни е волята, да се стремим към това високо призвание.

За големите благотворителни кампании под коледния знак, Сивов разказа, че е правил опити да  разбере къде точно отиват събраните пари, за какво, кой ги управлява, и не е разбрал. Той изрази и гледната точка затова, че подобни кампании, дори когато са инициирани от президентството, не са редни, защото една държава не трябва да прехвърля върху хората отговорността затова, че трябва да се закупят кувьози.

В  дните преди Рождество Христово,  дори и за тези, които го приемат  Рождество Христово механично, без познание и вътрешно съучастие, отварянето на сърцето е много хубаво, усещането, да почувстваш другия, както себе си...

Интервюто с Пламен Сивов е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36