Ядрената енергетика не може да замести въглищните централи


Срещата за климата в Мадрид и решението на ЕС да обяви извънредно положение по отношение на промените в него фокусираха общественото внимание и рестартираха дебата за бъдещето на въглищните централи у нас. 

Бившият министър на екологията Юлиан Попов не очаква решителност от страна на българските власти за закриването на тези централи, но и не смята, че в близките години някой ще поиска да „дръпнем шалтера им“. Според него трябва да започне сериозен анализ за икономическите възможности на българската енергетика и гарантирането на енергийната ни сигурност.

Попов е категоричен, че дори и да се стигне до закриването на въглищните централи, ядрената енергетика не е тяхна алтернатива, защото не може да издържи икономически на пазара. Тя е 3-4 пъти по- скъпа от възобновяемата енергия, от хидроенергията, по- скъпа от газа. Иконономически тя не може да заеме това пространство.

Като аргументи анализаторът посочи и факта, че въпреки ограничаването на производствените мощности, ядрената енергетика по света не се разраства. В САЩ ги заместват от газ и възобновяема енергия, а в ЕС от ВЕИ-та и енергийна ефективност.

АЕЦ "Белене" трудно се оправдава икономически, смята още експертът. Енергийният пазар става все по- гъвкав и идеята за базова мощност не е оправдана икономически. Тази тенденция ще промени начина, по който електроенергийният пазар оперира. Трудно е 100 евро на мегават час да се състезават с енергийни източници, които струват 20.

Според него страната ни трябва да обявява търгове за енергийни източници, които са неутрални, да се търси най- ниската цена, а не вида на енергията. Това не е направено у нас. Само по този начин ние ще разберем цените на технологиите. 

По думите му, трябва да се ускорят и пазарите на ел. енергия в Югоизточна  Европа. 

Още от категорията

"Преводът" на "Под игото" е примитивен и не е "Под игото"

Трябваше да се очаква подобно развитие, от години в системата се утвърждава тенденцията  да е по-лесно, по-просто, по –разбираемо,  това се подкрепя и институционално,  и ето, това се буквализира в „превода“ на „Под игото“,  коментира случаят с преведения на съвременен български език роман „Под игото" от Иван Вазов проф. Инна Пелева преподавател..

публикувано на 05.12.19 в 16:45

Размисли и страсти за съвременния "превод" на "Под игото"

Жители на Сопот изразиха недоволството си от „превода“ на съвременен български език на романа "Под игото".  Те се събраха пред къщата музей на Иван Вазов с плакати с надписи "Под игото е нашата история" и "Не редактирайте гения". Протестиращите заявиха, че са възмутени от подмяната на над 6000 архаични думи в новото издание на романа...

обновено на 05.12.19 в 14:53

Образователната система не трябва да се променя панически

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че лед слабото представяне на българските ученици на международното изследване PISA, се обмисля въвеждането на допълнителен тест. В него ще бъдат включени въпроси по всички предмети и ще е за 10 клас. Не смятам, че само на тази база трябва да се взимат решение. Не препоръчвам на правителството да..

публикувано на 05.12.19 в 10:56

Алекс се бори със страшното с помощта на "Българската Коледа"

Алекс е на 13 години. Спи по най-много два часа в денонощие. Търси себе си и разчита на мама. Тя се грижи за него и за две годишната им дъщеричка. Малката ми подава бонбон и изважда чашите. Те се чуват в репортажа, когато ги пренареждаме.   Алекс е с детски аутизъм и се самонаранява. Логопед и психолог работят с него.  Вече втора година..

публикувано на 04.12.19 в 16:30

Близо 20 години в Пловдив са плащани неправомерни пенсии

Неправомерни пенсии в Пловдив са се плащали не от 2013-та година, а за период от близо 20 години . Установени са случаи на такива пенсии от 1999-та, 2000-та и 2001-ва година.  Това съобщи пред Радио Пловдив  Розалия Джинева , директор на Териториалната дирекция на НОИ в Пловдив.  Тя специално призова хората:  Внимавайте, когато..

публикувано на 04.12.19 в 16:01