Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената енергетика не може да замести въглищните централи


Срещата за климата в Мадрид и решението на ЕС да обяви извънредно положение по отношение на промените в него фокусираха общественото внимание и рестартираха дебата за бъдещето на въглищните централи у нас. 

Бившият министър на екологията Юлиан Попов не очаква решителност от страна на българските власти за закриването на тези централи, но и не смята, че в близките години някой ще поиска да „дръпнем шалтера им“. Според него трябва да започне сериозен анализ за икономическите възможности на българската енергетика и гарантирането на енергийната ни сигурност.

Попов е категоричен, че дори и да се стигне до закриването на въглищните централи, ядрената енергетика не е тяхна алтернатива, защото не може да издържи икономически на пазара. Тя е 3-4 пъти по- скъпа от възобновяемата енергия, от хидроенергията, по- скъпа от газа. Иконономически тя не може да заеме това пространство.

Като аргументи анализаторът посочи и факта, че въпреки ограничаването на производствените мощности, ядрената енергетика по света не се разраства. В САЩ ги заместват от газ и възобновяема енергия, а в ЕС от ВЕИ-та и енергийна ефективност.

АЕЦ "Белене" трудно се оправдава икономически, смята още експертът. Енергийният пазар става все по- гъвкав и идеята за базова мощност не е оправдана икономически. Тази тенденция ще промени начина, по който електроенергийният пазар оперира. Трудно е 100 евро на мегават час да се състезават с енергийни източници, които струват 20.

Според него страната ни трябва да обявява търгове за енергийни източници, които са неутрални, да се търси най- ниската цена, а не вида на енергията. Това не е направено у нас. Само по този начин ние ще разберем цените на технологиите. 

По думите му, трябва да се ускорят и пазарите на ел. енергия в Югоизточна  Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13