Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ядрената енергетика не може да замести въглищните централи


Срещата за климата в Мадрид и решението на ЕС да обяви извънредно положение по отношение на промените в него фокусираха общественото внимание и рестартираха дебата за бъдещето на въглищните централи у нас. 

Бившият министър на екологията Юлиан Попов не очаква решителност от страна на българските власти за закриването на тези централи, но и не смята, че в близките години някой ще поиска да „дръпнем шалтера им“. Според него трябва да започне сериозен анализ за икономическите възможности на българската енергетика и гарантирането на енергийната ни сигурност.

Попов е категоричен, че дори и да се стигне до закриването на въглищните централи, ядрената енергетика не е тяхна алтернатива, защото не може да издържи икономически на пазара. Тя е 3-4 пъти по- скъпа от възобновяемата енергия, от хидроенергията, по- скъпа от газа. Иконономически тя не може да заеме това пространство.

Като аргументи анализаторът посочи и факта, че въпреки ограничаването на производствените мощности, ядрената енергетика по света не се разраства. В САЩ ги заместват от газ и възобновяема енергия, а в ЕС от ВЕИ-та и енергийна ефективност.

АЕЦ "Белене" трудно се оправдава икономически, смята още експертът. Енергийният пазар става все по- гъвкав и идеята за базова мощност не е оправдана икономически. Тази тенденция ще промени начина, по който електроенергийният пазар оперира. Трудно е 100 евро на мегават час да се състезават с енергийни източници, които струват 20.

Според него страната ни трябва да обявява търгове за енергийни източници, които са неутрални, да се търси най- ниската цена, а не вида на енергията. Това не е направено у нас. Само по този начин ние ще разберем цените на технологиите. 

По думите му, трябва да се ускорят и пазарите на ел. енергия в Югоизточна  Европа. 

Още от категорията

В Ухан коронавирусът е овладян

В 40 страни по света има коронавирус. СЗО обяви,че от сряда над 81 000 са заразените. Теодора Пенева е китаист, и следи ситуацията в Китай от самото начало.  Тя каза, че няма разминаване с данните. В Ухан до 10 март са под карантина, счита се, че заразата е овладяна. Най-ефективна е изолацията и поставянето под карантина. За лечение..

публикувано на 27.02.20 в 17:01

Ластиците във властта са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП отдавна..

публикувано на 27.02.20 в 16:05

Психологическата зараза е не по- малко опасна от вирусната

Обективни са причините за тревога и не е лесно да се улучи дозата и тона на информацията, каза по повод възможността за паника покрай корона вируса психологът проф. Веселин Василев. Феноменът за психичното заразяване е изследван от психолозите. Навремето това е ставало чрез личното общуване, сега медиите могат да доведат до свръх напрежение.  Освен..

публикувано на 27.02.20 в 10:50

Държавата да плати карантината, иначе ни чака трагедия

Изненадам съм, че в държава член на ЕС в 21 век води дебати за болнични и кой ще ги плати, а не дебати как да се информират хората и да се стимулират да си стоят вкъщи, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Държавата да не се държи като мащеха, а да застене до хората, да се погрижи за тях, да ги успокои и да..

публикувано на 27.02.20 в 10:16

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20