Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама от триото, източило 3 млн. лв. от НОИ, остават в ареста

| обновено на 05.12.19 в 19:16

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста Александрина Георгиева и един нейн съучастник, арестувани след разкриването на крупната измама с фалшиви документи за пенсиониране. 

Единствено дъщерята Николина  бе пусната под гаранция от хиляда лева. Още в съдебната зала тя прочувствено се помоли за по-лека мярка, тъй като има малко дете, за което нямало кой да се грижи. 

За останалите – Александрина и съучастникът и Лазар Лазаров, с когото живее, съдът прецени, че обвиненията имат достатъчно резон и тежест, за да определят оставането им за постоянно в ареста.

В началото адвокатът на тримата -  Йордан Давчев обяви, че цялото обвинение е силно преувеличено и само двама от посочените като ужилени 28 свидетели имат документи за дадени суми на главната обвиняема. 

Освен това, изтъкна защитникът, всички, сочени като ощетени от нея, всъщност съзнателно са мамили  "системата", прекрасно съзнавайки, че вършат закононарушение, чрез фалшифицираните им документи. 

Припомняме, че действията на бившата служителка на НОИ са довели до източването на три милиона лева от осигурителната система, под формата на неправомерно отпуснати пенсии. 

Чрез консултантските си фирми Александрина, мъжът с когото живеела и дъщеря и заблуждавала хора с недостигащи точки за пенсиониране, че ще уреди законно разрешеното купуване на стаж и ще уреди цялостно необходимата документация. 

Те и предавали на ръка дължимите суми – 3 хиляди и 16 хиляди лева, които тя прибирала за себе си, след което фалшифицирала пред НОИ документите  за пенсиониране УП-30, доказващи трудов стаж. 

Тях бившата служителка на осигурителния институт откраднала в годините преди да напусне, заедно с печати на отдавна закрити фирми, с  което  ставала невъзможна обратната проверка. Така Александрина Георгиева успяла да прибере за себе си близо 150 хил. лв. 

Досега са доказани 18 пострадали от престъпната схема, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозират разследващите. 

Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП,  също постепенно установили измамата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54