Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловуват ли бракониери в двореца "Кричим"?

В парка на двореца "Кричим" се извършва незаконен нощен лов на бременни сърни и елени, след което те се разфасоват и продават. Това съобщи кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев по сигнали, получени тази сутрин от жители на село Куртово Конаре. 

Сигналите бяха не само за нощен отстрел, а и за продажба на бременни сърни  на цени от 428 до 450 лв, трупно сърнешко месо за 9 лв килограма,  както и дърва по 30 лева за кубик. В рамките на самия парк. Това се е случвало в поредица от вечери. Аз не мога да си представя, ако това е законно. Това месокомбинат ли е или преработвателна фирма? Не мога да си обясня как в тази перла в короната на община Стамболийски някой може да убива сърни или лопатари, дране на животни или продажба на месо. 

Той е изпратил писма до премиера Бойко Борисов, Областната управа в Пловдив и Министерството на земеделието, храните и горите. Кметът ще настоява и за пълна проверка на това как се управлява имота.

В интервю за Радио Пловдив Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, което стопанисва Двореца „Кричим“, информацията е поднесена некоректно и я приема като атака. Според него Югозападното държавно предприятие извършва улов на живи животни и тяхното разселване в природата. Затова ние имаме договори и документи. Не е коректно да се изнася така информация и да се сезират институции и медии, но явно това е стилът на Георги Мараджиев, каза Дамян Дамянов.

По думите му, в стопанство "Кричим" има над 460 елена-лопатари, което е в пъти повече от нормативната уредба за площта му, и ако има отстрел, той е санитарен. А за отстрел на бременни сърни не можело да става дума, защото в стопанството нямало изобщо сърни. И още: Продажбата на месо - може би да има такава - и това не е незаконно, тъй като обектът Кричим вече е регистриран като Държавно ловно стопанство. Относно продаваните дърва: когато приехме обекта "Кричим", там имаше на склад дърва, добивани през изминалите години, на които само името беше дърва. Тяхната цена е по одобрен ценоразпис.

Дамянов каза в заключение, че очаква резултатите от проверка, която е назначил: Тя ще се извърши от 9 до 11 декември и ще покаже фактите.

Интервюта с кмета на Стамболийски Георги Мараджиев и директора на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов може да чуете в звуковите файлове.
Още от категорията

Запор върху сметките на Чепеларе заради дългове

Всички банкови сметки на община Чепеларе са запорирани от частен съдебен изпълнител. Общата сума, която общината дължи по три изпълнителни дела, е над 86 хил. лева.  Запорът е от 9 януари. Делата срещу общината са заведени от адвокат Кирил Иванов, който години наред е бил нает от общината. Новият кмет обаче е поискал от адв. Иванов справка за..

обновено на 21.01.20 в 13:09

726 бебета родени в УМБАЛ "Пловдив" през миналата година

Нито един инцидент с родилки и бебета няма през миналата година в УМБАЛ "Пловдив". В родилното отделение там работят 15 лекари и акушерки, които са стабилен екип.  Имаме 13-годишна родилка, имаме и 54-годишна, но и тези раждания преминаха без проблеми . Това заяви в Деня на родилната помощ  д-р Венцислав Демирев , началник на отделението по..

обновено на 21.01.20 в 13:03

Бюджет-2020 е най-лошият за Пловдив от 13 години насам

43 предложения към бюджета на Пловдив внасят общинските съветници от ВМРО. Те се отнасят за приоритетите на нашата партия и са свързани най-общо децата, градската среда, чистия въздух и зелената система, посочи председателят на градската структура на ВМРО Борислав Инчев.  Сред тях са увеличение на средствата за строителство и ремонт на детски..

публикувано на 21.01.20 в 12:01

Без редукция на наказанията за тежки престъпления

Смисълът на промяната, която  премиерът възложи да направим, е да се даде възможност на Съд а той да прилага пълната тежест на Закона, когато са налице обстоятелства, казващи, че съществуващите в момента разпоредби на НК в чл. 63 не изпълняват функциите за това да няма такива хора, извършващи жестоки престъпления по улиците и на свобода. Идеята..

публикувано на 21.01.20 в 11:19

В програмата на общината инвестирането е малко

Бюджетът е много сложна тема и чрез него и се скриват, и се разкриват възможности за измами. Това обаче може да го забележи малък кръг специалисти, заяви икономическият анализатор Светозар Гледачев. По думите му, ролята на бюджета е да прави политики, като движи града в определена посока – застой, развитие или регрес. Бюджетът е..

публикувано на 21.01.20 в 10:31