Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа“ помага за лечението на недоносени бебета

По инициативата е осигурена високотехнолочина апаратура за неонатологията в УМБАЛ „Св. Георги“

| обновено на 09.12.19 в 11:39
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Високотехнологична медицинска апаратура получава отделението по неонатология към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив от инициативата „Българската Коледа“. За нуждите на звеното се предоставят апарат за неинвазивна респираторна поддръжка и дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг.  Началникът на отделението професор доктор Мая Кръстева заяви, че с нея ще се подпомогне лечението на най-малките пациенти.
 

Единият апарат е предназначен за подпомагане на дишането на новородените деца или така наречената респираторна поддръжка на дишането. А вторият апарат е за неинвазивно измерване на кръвните газове и то по-специално на въглероден двуокис в кръвта. Първият апарат е абсолютно необходим за нашата работа, защото тенденциите в неонатологията са да се намаляват инвазивните процедури, които в някои случаи са животоспасяващи. Но там, където е възможно, този апарат, който ние получаваме за респираторната поддръжка, той ще намали инвазията спрямо децата и също ще осигури подпомагане на дишането, обясни професор Кръстева.

Дигиталната система за транскутанен кръвно-газов мониторинг също е изключително необходима за бебетата

Няма дете с нарушения в дишането, при което да не се наложи да се направи кръвно-газов анализ. Този анализ информира за насищането на кръвта с кислород, дали е по-ниско, дали има нужда примерно да увеличаваме притока на кислород. Дава ни информация за парциалното налягане на въглеродния двуокис. И това за да го изследваме, ние трябва да убодем бебето, за да се вземе макар и минимално количество кръв, за да се направи този кръвно газов анализ. С този апарат, който ние получаваме от „Българската Коледа“ на практика се дава възможност чрез много фин електрод, който се поставя на бедрото на бебето, да се отчете съдържанието на тези кръвни газове в кръвта и по този начин се намалява инвазията, заяви началникът на отделението по неонатология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Българската Коледа“ е изключително полезна кампания за децата

Професор Кръстева припомни, че със събраните средства от инициативата се осигурява не само апаратура за нуждите на детските клиники в страната, но също така се закупуват скъпоструващи и животоспасяващи лекарства, осигурява се и продължителна двигателна рехабилитация на деца с хронични заболявания.

Благодарение на съпричастността на хората и на обществото, на волята на дарителите, ние успяваме да осигурим средствата, които са необходими за да покрием всички тези направления от дейността на „Българската Коледа“. И аз съм убедена, че и предстоящата кампания, която ще набира средства за следващата година, ще бъде също толкова успешна. Защото хората виждат смисъл от това, което правят. Виждат, че то помага на децата. Виждат, че средствата отиват по предназначение и се използват така, както трябва. Смятам, че няма да има човек, който да си зададе въпроса – дали да помогна или да не помогна? Мисля, че хората са убедени, че трябва да помагат. Не са еднократни примерите от живота ни, в които виждаме жестове към страдащите и нуждаещите се от помощ и съчувствие. И това ни прави хора, това ни прави човеци. А аз съм  абсолютно убедена в човечността и в доброто, категорична е професор доктор Мая Кръстева.

Отворете сърцата си, помогнете и вие. Защото нашите деца го заслужават.

Репортаж от отделението по неонатология към УМБАЛ „Свети Георги“ можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12