Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В „Тракарт“ филм и книга за 90-годишнината на Станка Пенчева

Вечер, посветена на голямата българска поетеса Станка Пенчева, ще се проведе в Културен център “Тракарт” в Пловдив. Надсловът на срещата е „Вечер в къща от думи“ и е по повод 90 години от рождението на известната поетеса. 

Очаква се и прожекция на филма “Станка Пенчева - сливенка докрай”. За нея ще говорят Божана Апостолова, Росица Петрова и Радина Цачева. Организатори на проявата са издателство „Жанет 45“, Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен и Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив. 

Началото на срещата е 17,30 часа, входът е свободен.

Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, беларуски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украйнски, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Има издадени стихосбирки на грузински език.

Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен. Завършва руска филология в Софийския университет и се свързва с младежките литературни среди. Работи в литературната редакция на Българското национално радио. Приета е в Съюза на българските писатели и е кореспондент е на вестник „Народна култура“. Работи още в литературното списание „Септември“ и в списание „Отечество“. Освен поезия публикува публицистика и преводи, главно от руски език.

На 27 май 2014 година голямата българска поетеса напусна този свят на 84-годишна възраст.Още от категорията

Великите европейци - Пол Сезан

„Искам да покоря Париж с ябълки и моркови” – обявява младежът Пол Сезан. И няма предвид да обстрелва с плодове и кореноплодни града, докато се предаде, а да рисува ябълки и моркови, докато Париж, влюбен, падне в краката му. Е, успява – колкото и шантаво да звучи. Успява, защото умее да рисува. Сезан знае, че в творбите му има нещо важно и..

публикувано на 22.01.20 в 10:26

Десислава Грамадникова представя "Събирачът на думи"

Премиера на книгата с разкази „Събирачът на думи“ от Десислава Грамадникова ще се състои в Историческия музей в Пловдив в сряда вечер от 18.30.  Това е дебютна книга на авторката, която по професия е  детски фотограф. Тя ще бъде представена от издателите от „Библиотека България“,  със специалното участие на актрисата Ивана Папазова. Ще се..

публикувано на 22.01.20 в 06:46

"Възраждане" открива годината с майстора Димитър Рашков

Изложба скулптура и бронзов релеф на Димитър Рашков ще се открие в галерия „Възраждане“.  Виртуозният майстор представя нови 12 бронзови релефа със зодиакалните знаци, сюжети от испанска корида, японски еротични рисунки и Адам и Ева.   В експозицията са включени и серия пластики на богове и сатири, музиканти, животни и хора, както казва..

публикувано на 21.01.20 в 07:34

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18. 01. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Непознатият Яворов. Новооткрити стихове и документи. 96 стр., 4А, Персей, 2020. Жан-Марк Тюрин. Теа от поречието. 220 ст., ок. 3А, СОНМ, 2019. Жорди Льобрегат. Тайната на Везалий. 512 стр., 4А,..

публикувано на 20.01.20 в 11:44

Връчват наградата "Николай Хайтов"-2019 в Смолян

Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г.  ще бъде връчена на тържествена церемония т ази сряда, на 22-ри януари от 15.00 часа в община Смолян. Наградата получават двама писатали, и това са Владимир Ардински със сборника му "Светлинки в мрака" и Елена Алекова за книга ѝ "Родопа е предел". Във връзка със 100-годишнината от рождението на..

публикувано на 20.01.20 в 11:06