Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът спря заема от Фонда на фондовете за трите многоетажни паркинга

Многоетажен паркинг в Центъра ще има само при постигане на съгласие

| обновено на 10.12.19 в 16:37

Проектът за изграждането на многоетажен паркинг на терена на бившата сграда на ТЕЛК на ул. "Четвърти януари“ в съседство до Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър І-ви“ е спрян.  Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров след срещата си с областния управител Дани Каназирева, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, ръководствата на Хуманитарната гимназия и ОУ „Княз Александър І“, родители на ученици и граждани.

 

Димитров подчерта, че е постигнато съгласие за това, че в  Централна градска част има необходимост от изграждане на многоетажен паркинг, но нищо няма да бъде строено насила и без обществено обсъждане. Многоетажен паркинг до училищата все пак е възможно да има, но само при условие, че входът е от страната на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“.

За целта ще бъде възложена преработка на съществуващия проект, подчерта Димитров.  По думите му, улица. „Четвърти януари“ от гимназията до бул. „Марица – Юг“ ще бъде превърната в пешеходна зона. Няма да бъде премествана и оградата на Хуманитарната гимназия с цел разширяване на терена за бъдещото строителство на многоетажния паркинг.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че за строителството на паркинг  предстои обсъждане на преработения идеен проект и решение ще бъде взето, само след постигане на съгласие.

Към момента се замразява и строителството на многоетажен паркинг и в ЖР „Тракия“, там имаше идея да се направи голямо съоръжение до училище „Димитър Матевски“. Според Здравко Димитров в момента не е целесъобразно и необходимо направата на паркинг в жилищния район. Третият проект, който е за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов“ върху сградата на ДКЦ 6 също е под въпрос.

Предвиденият заем от 13.5 милиона лева за изграждането на трите многоетажни паркинги на ТЕЛК, в район „Тракия“, буферният паркинг на бул. „Шести септември“ и реконструкцията на Чифте баня няма да бъде теглен от Община Пловдив, каза Димитров.

Кметът на "Централен" Георги Стаменов съобщи, че предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изграждане новия корпус на Хуманитарната гимназия, който ще има 30 класни стаи, физкултурен салон, зона за хранене и топла връзка с другата сграда. Най-добрият проект, ще бъде възложен за проектиране и строителство, за да може да се премине към едносеменен режим и всяко училище да има свой сграден фонд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03