Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кризите създават имунитет за държавите

С развитието на интернет няма нито едно мнение, което да е 100% или 50 - 60% сиурно в целия свят за това, дали идва нова икономическа криза. На всяка тези има опоненти и всички мнения имат своите последователи и вярващи.

 Гугъл, които са мастодонтът в интернет в света, казват, че 75% от информацията, която  четем в сайтовете, е грешна или подвеждаща. Затова българинът е много объркан, защото няма цялостна концепция да разбира ще има ли или няма да има криза, ще забогатее ли, или – не. Това заяви икономическият анализатор Светозар Гледачев.

Той подчерта, че на хоризонта няма никакъв повод за тревога, че ще има криза. Въпреки това обаче той е на мнение, че криза ще има, защото хората бъркат.

 Вижте навън – слънце, 12, 15 градуса, но пролет не идва. Идва зима и в тази зима и в икономиката идва криза. Хората обаче не трябва да се плашат, а да вземат мерки. Знаете, че когато идва зима, хората си правят буркани и се подготвят. Трябва да се вземат мерки, които за всекиго те са различни, както са различни хората, доходите им и икономическото им състояние.

По думите на Гледачев, погледнато отвън, България сега стои добре.

Но така беше и през 2008 г., когато управляваше Станишев, в САЩ  имше криза и тогава той каза „Криза няма да има“ ...но тя ни удари. И как ни удари...

Кризите се препредават една на друга, свързани са, но са различни. Те няма да протекат по същия начин, но логиката им е същата. За всяка идваща криза общото е, че трябва да се заделят пари, защото собствеността има ликвидност, не може да бъде бързо продадена. А  пари ще ни трябват в следващата година и половина.

Във връзка с празниците, наблягайте на духовното, а не на материалните неща. Не се изхвърляйте да купувате ненужни неща, защото това ще ви направи финансово зависими в следващите години и ще прекарате кризата зле, посъветва  известният финансист. Въпреки това  няма да бъде страшно, защото ние имаме подкрепата на ЕС. Хората да не се плашат, но да вземат мерки.

Кризите са полезни, защото създават имунитет на държавите.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48