Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда за поезия „Иван Николов“ за Яна Букова

Яна Букова е 23-тата носителка на Националната награда за поезия „Иван Николов“, връчвана от издателство „Жанет 45“. Поетесата получи приза за книгата си „Записки на жената призрак“. 

Яна Букова е съвременна българска писателка, родена през 1968 г. в град София. Завършва класическа филология в Софийски университет. Автор е на още две стихосбирки, сборника с разкази „К като всичко“ (2006 и 2018) и на романа „Пътуване по посока на сянката“. 

Занимава се също с превод и редакция на поезия и философски текстове от новогръцки, старогръцки и латински език.


Още от категорията

Smokie ще свирят в Пловдив през юни

На 28 юни една от най-успешните и обичани британски рок банди - "Smokie" - ще изнесе единственият си голям концерт на открито у нас в Летен театър Пловдив, информират от PRofile interantional.  " Smokie" има издадени 26 албума, повече от 30 сингъла и продадени над 30 милиона копия, както и спечелени няколко златни и платинени сертификата. Над дузина..

публикувано на 29.02.24 в 17:09

Изложба "България в карти" откриват в музея в Перущица

Изложбата „България в карти“ ще бъде открита в Историческия музей в Перущица на националния празник 3 март. Тя е подредена в Картинната галерия на Дановото училище.  Експозицията е предоставена от Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“ в Пловдив и ще бъде открита от ген.-майор Нонка Матова, председател на дружеството, и доц. д-р Веселина..

публикувано на 29.02.24 в 10:29

Представят последните живописни творби на Румен Жеков

Посмъртно представят последните живописни творби на Румен Жеков в галерия Люнион. Това се случва в деня, в който художникът щеше да навърши 64 години. Самостоятелната изложба е озаглавена  „IN BLACK“ и следва темите, познати от творчеството му - вътрешността, същността, границата, буквалните и метафорични повърхности и тяхното преминаване.  В..

публикувано на 29.02.24 в 06:30

Издръжката на симфоничния оркестър в Пазарджик е осигурена

Скандал назрява относно съществуването на пазарджишкия симфоничен оркестър, който е с над 50-годишна история. Част от общинските съветници предлагат промяна на статута му от общински в държавен, като по този начин отговорността за съществуването му да се поеме от Министерството на културата, ако самото ведомство поиска да го припознае.  Чуха се..

публикувано на 28.02.24 в 15:51

Журито на наградата "Хр. Г. Данов" не трябва да е анонимно

"Проблемът с промените в статута на Националните литературни награди "Христо Г.Данов"  е, че отпада една изключително важна  категория - "критиката". Атанас Далчев има едно изказване, на което аз изключително много държа да го знаят, не само хората, които професионално се занимават с литература, но и тези, които управляват културните и литературни..

публикувано на 28.02.24 в 11:04